Annons
X
Annons
X

Bankchefer kan gripas

Myndigheter i såväl Europa som USA står redo att gripa ett flertal av de mäklare som anses ha orkestrerat manipulationen av Libor-räntan. De hotas av långa fängelsestraff. Samtidigt har bankerna börjat skyffla in pengar i sina kassavalv för att dämpa effekterna av kommande rättsprocesser.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS

Hårda ord har avfyrats av allt från vanliga invånare och småföretagare till toppchefer och centralbanksdirektörer. Och sedan en tid tillbaka har huvuden också börjat rulla i sviterna av manipulationsskandalen kring den så viktiga referensräntan Libor.

Hittills har det tyngsta slaget utdelats mot engelska Barclays, som medgett fusk. I ett försök att göra sig kvitt härvan samt minska pr-skadan och eventuella bötesbelopp har storbanken bland annat pytsat upp drygt 3 miljarder kronor till amerikanska och brittiska myndigheter. Dessutom har vd:n Bob Diamond, som slagit ifrån sig alla anklagelser om att ha styrt fusket inne i finanshuset, tvingats kasta in handduken.

Men problemen vägrar trots det släppa greppet. Under förra veckan fick Barclays se hur den tidigare operativa chefen Jerry del Messier avlade sitt vittnesmål i utredningen och bestämt hävdade att Bob Diamond minsann gav direkta order om att manipulera referensräntan.

Annons
X

Utredningen är bara en av flera som pågår världen över just nu mot de 16 aktörer som varje dag sätter Libor. För att undvika liknande resultat som för Barclays har flera banker samlats i grupp för att försöka smida fram en uppgörelse med de berörda myndigheterna och så snart som möjligt lägga det pinsamma ärendet bakom sig, minska pr-skadorna och garantera att inte fler toppchefer tvingas bort.

Men att myndigheterna ska lockas in i en sådan uppgörelse är långt ifrån säkert.

I stället ska man nu stå redo att gripa ett flertal av de mäklare som främst anses ha suttit med fingrarna i den så kladdiga syltburken. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters har myndigheterna tagit kontakt med de misstänktas advokater för att på förhand få dem att erkänna och samarbeta med utredarna.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Satyajit Das, författare till boken Extreme Money, tror att det kommer yrkas på tuffa straff för de som inte samarbetar.

  –Jag skulle tro att det rör sig om väldigt seriösa anklagelser om bedrägeri och eventuellt konspiration. Och särskilt då i USA, där ärendet framför allt drivs för tillfället, kan det ge hårda följder.

  Vilken lag som kommer att åberopas av åklagarna är ännu okänt. Men troligt är att man kommer hänvisa till bolagslagen Sarbanes Oxley som upprättades efter Enron-skandalen och genom vilken åklagarna kan yrka på max 25 års fängelse.

  Än så länge är det oklart huruvida bankerna kommer att tvingas betala skadestånd eftersom det, enligt experter, kommer att krävas att åklagarna kan bevisa att de ska ha fuskat i samförstånd. Men att bankerna däremot har börjat ta höjd för ekonomiska utgifter framöver är tydligt. I måndags läckte det exempelvis ut uppgifter om att Deutsche Bank beräknas sätta av upp till 7 miljarder kronor för att tackla eventuella böter och skadestånd.

  Inte bara myndigheterna söker kompensation från bankerna just nu. Dessutom har bland annat hushåll, företag, städer och kommuner i USA lämnat in stämningar mot flera av de 16 bankerna. Experter siar att stämningarna kan komma att uppgå till flera hundratals miljarder kronor.

  –Än så länge har myndigheterna bara nystat upp cirka 10 procent av den här härvan. För det första är inte problemen ens på Barclays utredda – åtal återstår ännu att väcka. Dessutom kommer vi få se civila stämningar mot Barclays. Liknande processer kommer att ske mot alla de andra bankerna, säger Satyajit Das.

  Förre Barclays-vd:n Bob Diamond kliver ut mellan två poliser efter att ha avgivit vittnesmål inför ett parlamentsutskott i London tidigare i juli. Frågan är hur länge Diamond får behålla sin frihet – myndigheter på båda sidor Atlanten kan nu komma att gripa flera av de inblandade i skandalen kring Libor-räntan.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: LEFTERIS PITARAKIS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X