Annons
X
Annons
X

Analytiker: Solenergi snart lika billigt som kolkraft

Solenergi kommer att fortsätta rasa i pris och kan bli mer kostnadseffektivt än kolkraft redan nästa år. Det menar Nektarios Kessidis, cleantech-analytiker vid Deutsche Banks kapitalförvaltning, i en intervju med SvD Näringsliv.

Hållbar energi
[object Object]
"Solenergi är mycket nära att vara prismässigt konkurrenskraftig över hela planeten", säger Nektarios Kessidis, analytiker på Deutsche Bank. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Deutsche Bank

Prisutvecklingen på solpanaler är nästan ofattbar – på bara fem, sex år har de blivit runt 80 procent billigare.

Men enligt många bedömare är prisraset inte över. En av dem är Deutsche Bank – vars kapitalförvaltare rent av spår att solkraft snart kan vara mer konkurrenskraftig än kolkraft.

– Det är en spännande trend vi ser nu, solenergi är mycket nära att vara prismässigt konkurrenskraftig över hela planeten, säger Nektarios Kessidis, global analytiker för cleantech på Deutsche Asset Management.

Annons
X

På Nektarios Kessidis hemmamarknad, Tyskland, producerar solkraftverk i dag el till en kostnad ner mot 9 eurocent per kilowattimma, subventioner borträknade. För bara fem år sedan var priset runt 35 cent. Priset är redan snuddande nära kolkraftens, på runt 6-8 cent per kilowattimma.

Framför allt är det i större kraftverk, där man kan utnyttja skaleffekter, som solkraftens pris sjunker. En stor fördel med solkraft är också att den yta som den kräver är väldigt billig, då den ofta sitter på tak.

Även om de mindre solkraftverken inte kan nå samma kostnadseffektivitet som de stora solkraftsparkerna är de också attraktiva ekonomiskt, med ett pris på runt 12 cent per kilowattimme.

Samtidigt finns utrymme för ytterligare innovationer och effektivisering av själva panelerna, vilket kan bidra till ytterligare prisras. Dessutom utvecklas tekniken för att ta fram och bearbeta råmaterialet polysilikon, som solceller tillverkas av.

Men faktum är att prisraset på solkraft också bromsas av en annan trend: den starka efterfrågan.

– Men det är förstås väldigt bra för branschen. Sista halvan av 2015 såg vi exempelvis en stark efterfrågan och kraftig installationsökning i Kina och USA som gav ökande priser på allt material som krävs för att bygga solceller, säger Nektarios Kessidis.

**Hur lång tid tror du att det tar innan solkraft är billigare än kolkraft? **

– Globalt sett tror jag att det tar två till fem år för solkraft att nå kolkraftens prisnivå.

Europa med Tyskland i spetsen har tidigare varit de som drivit på utvecklingen av solkraft. Men i dag är det i stället länder som Japan, Kina och USA som leder utvecklingen och den nya efterfrågan.

– Särskilt i Kalifornien är solkraften väldigt konkurrenskraftig i jämförelse med andra kraftslag, mycket på grund av den starka solstrålningen och att priset på elektricitet är relativt högt, säger Nektarios Kessidis.

Enligt Deutsche är enbart 0,7 procent av USA:s tak täckta av solceller, vilket pekar på potentialen. Samtidigt börjar också solenergibranschen bli en kraft att räkna med. En ny rapport visar att solenergiindustrin sysselsätter 208 000 amerikaner. Det kan jämföras med 185 000 inom oljeindustrin.

I USA är också smarta affärsmodeller drivande, där solenergiföretag själva betalar för installationen av solkraftsanläggningar på konsumenters hus. Som privatperson åtar man sig enbart att köpa den el som anläggningen producerar – till en kostnad som är 15-20 procent lägre än att köpa elen från nätet.

– Du betalar inget från din egen ficka. Det är inte mycket man behöver fundera på, säger Nektarios Kessidis.

Solenergiskeptiker pekar ofta på tidigare misslyckade jätteprojekt för solenergi i Saharaöknen – men faktum är att vi rent av kan vara på väg mot en situation där den typen av jätteprojekt blir lönsamma även utan subventioner, menar Nektarios Kessidis.

– Man måste ha en politiskt och regulatorisk stabil miljö för att kunna bygga solkraftsanläggningar. I ekonomier där man har det ser vi också stora konstruktioner av solkraftverk, som USA, Kina och Chile. Och med klimatavtalets positiva resultat kommer ytterligare finansiering till den typen av projekt, i Sahara eller andra öknar, säger han.

Och just klimatavtalet har inneburit ytterligare vind i seglen för solenergin. USA har beslutat att förlänga de skattemässiga lättnaderna för solkraft i ytterligare fem år, för att ta ett exempel. Kina reviderade landets solenergimål för 2020 från 100 till 150 GW, för att ta ett annat.

Samtidigt poängterar Nektarios Kessidis att man måste vi tänka på att solkraft bara är en del av det stora pusslet – och att jämförelsen med kolkraft har sina brister. Kolkraft är baskraft som kan producera el konstant, medan solkraft är ett så kallat intermittent kraftslag som bara producerar el när solen skiner.

– Det gör att vi behöver lagringskapacitet i systemet, billigare batterier och ett intelligent elnät som kan hantera alla elkällor. Det handlar inte bara om att vara kostnadseffektiv, vi måste hitta flera tekniker som kan jobba tillsammans för att skapa en ren elproduktion.

Annons

"Solenergi är mycket nära att vara prismässigt konkurrenskraftig över hela planeten", säger Nektarios Kessidis, analytiker på Deutsche Bank.

Foto: Fredrik Sandberg/TT och Deutsche Bank Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X