Bank of America satsar i Kina Amerikansk storbank satsar i Kina

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON USA:s näst största bankkoncern, Bank of America (BoA), gör en storsatsning i Kina genom att köpa en 9-procentig ägarandel i China Construction Bank för 3 miljarder dollar, omkring 23 miljarder kronor. Det är den största utländska investeringen hittills i den kinesiska finanssektorn.
Överenskommelsen presenterades vid en presskonferens i Beijing i går. Den innebär också att BoA får en styrelsepost i den kinesiska banken plus en option på att öka sin ägarandel till 19,5 procent under de närmaste fem åren. Dagens lagstiftning sätter ett tak för utländskt ägande i banksektorn på 20 procent.

China Construction Bank är ett av de största och mest välkonsoliderade företagen i en i övrigt fortfarande rätt skakig kinesisk finanssektor. Banken fick i december 2003 en kapitalinjektion på 22,5 miljarder dollar från den kinesiska staten för att kunna skriva av en rad dåliga lån och har sedan dess ombildats till aktiebolag och infört nya, skärpta riskhanteringssystem.
Bank of America betalar till en
början 2,5 miljarder dollar för sin ägarandel och ska också satsa 500 miljoner dollar i den nyemission på totalt 5 miljarder dollar som China Construction Bank planerar att genomföra i slutet av nästa år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons