Sara Kristofersson:Banham lyfte fram framtiden i arkitekturen

Arkitektur- och designhistorikern Reyner Banham blev legendarisk genom att kullkasta synen på den modernistiska formgivningen som kallhamrat funktionalistisk för att i stället lyfta fram dess futuristiska uttrycksfullhet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Reyner Banham (1922-1988) är utan tvekan en av efterkrigstidens mest inflytelserika arkitektur- och designhistoriker. Ett faktum som inte minst bevisas av att hans "Theory and Design in the First Machine Age" fortfarande är i tryck fyra decennier efter att arbetet ursprungligen publicerades 1960. I det tongivande verket reviderade Banham historieskrivningen om den moderna arkitektur- och designutvecklingen - en omvärdering som bland annat innebar en ökad förståelse för populärkulturens betydelse i sammanhanget. Hans entusiasm och framtidsoptimism, fäbless för teknologi och konsumtion, känns numer rätt naiv men har samtidigt gjort honom till en kultfigur i arkitekturvärlden.
I Reyner Banham. Historian of the Immediate Future (MIT Press, 494 s) ger Nigel Whiteley, professor vid Lancaster University, en insiktsfull och genomgripande analys av den brittiska arkitekturhistorikerns omfattande produktion av såväl artiklar som större verk. Enligt Whiteley bör Banham placeras mitt emellan två inflytelserika arkitekturhistoriker - Nikolaus Pevsner och Charles Jencks. Födda 1902, 1922 och 1939 har dessa giganter dominerat en stor del av 1900-talets historieskrivning vilket är speciellt intressant eftersom Pevsner var handledare åt Banham som i sin tur hade Jencks som doktorand - ett slags succession i "rakt nedstigande led" med andra ord.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons