Bångska huset hade passat som scen för shopping

Under strecket
Publicerad
Annons

Det här var Stockholms kanske pampigaste fasad. Det Bångska huset vid Stureplan - och i Kungsgatans fond - hade prytt sin plats också i Berlin eller Budapest.
1885 stod huset klart och 1959 hyvlades hela härligheten, som så många andra 1800-talshus. Redan tidigare hade de 13 skulpturerna av den flitige C J Dyfverman plockats ner: årets och dygnets tider, fyra stora sfinxer och över porten Flora med sitt blomsterhorn. Byggherren C J Bång var brukspatron men också konstnär, med ateljé högst upp under sfinxerna.
Arkitekten A E Melander ritade några av Stockholms ståtligaste hus. I ungdomen vann han andra pris i tävlingen om Library of Congress i Washington. Men han kunde också rita ett krumelurigt hus som Kungliga skridskoklubben på Kastellholmen.

I dag invigs Sturegallerians nya huvudentré mot Stureplan. De äldre entréerna ligger i de båda grannhusen. Deras 1880-talsfasader rustades upp vid gallerians tillkomst på 1980-talet.
Den utvidgade Sturegallerian har som en sorts motto: ”Shopping som teater -
gallerian som scen”. Vad hade varit mer kongenialt än att rekonstruera fasadens övre del (och helst också mittportalen). Den var ju i sig en fascinerande scenografi i tegel, puts och metall och samtidigt ett uttryck för kvalitet, i motsats till den befintliga arkitektoniska skamfläcken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons