Annons
X
Annons
X

Bangkoks guldkorn

Krung thep Allt finns att hitta i Bangkok, men det kan vara svårt att hitta guldkornen i den enorma storstaden. SvD:s fotograf Jonas Gratzer, som bott i den thailändska huvudstaden fem år, delar med sig av sina favoritplatser.

Foto: JONAS GRATZER

Kontrastrik flod

Mae Nam Chao Phraya

Den 370 kilometer långa floden Chao Phraya slingrar sig genom Bangkok lite som en av alla de ormar som slingrar sig genom de risfält som floden försörjer med sitt vatten.
På ena sidan floden finns den privilegierade innerstaden, på den sidan ligger ytterstaden. Detta faktum blev extra tydligt under översvämningarna i Bangkok under hösten 2011, då den sittande regeringen fattade beslutet att öppna slussarna så att ytterstaden svämmades över medan innerstadens välmående kärna förblev torr.

Att färdas på floden i en av de många båtarna och se stadens skyskrapor resa sig mot den smogtyngda grå himlen, för att i nästa ögonblick bevittna de enkla kåkhusen som ligger ihopklämda om vart annat i vattnet på rangliga träpålar är en indikator på hur oerhört kontrastfullt Bangkok är vad gäller levnadsvillkor. För den som vill upptäcka ett mindre turistigt och mer folkligt Bangkok är det en god idé att korsa floden till den södra delen av staden och besöka de marknader, tempel och gamla trähuskvarter som ligger utspridda längs flodbädden.

Annons
X
Foto: JONAS GRATZER

Kinesiskt myller

China town

China town, eller Yaowarat som gatan heter på Thai, dränks i ett sken av neon och ångorna från de bullrande nudelstånden.

Kinesiska medklassturister vallfärdar hit på jakt efter billig mat och med sina nyinköpta kameror med jättelika zoomobjektiv är de redo att dokumentera varje ögonblick som utspelar sig i kamerans sökare.
Hit kommer man för att avnjuta en portion wontonnudlar eller drypande färsk seafood, allt enligt kinesiska recept och traditioner. För den äventyrslystne finns mängder av bakgator, eller ”soier”, att utforska. Där kan man hitta allt från Kinesiska tempel till magiska amuletter från Kambodja med svart magi.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ta sig dit: Man tar sig lättast till China town med taxi (efter rusningstid) eller med tunnelbanan (MRT) till stationen Hualamphong och vidare den sista biten med motorcykeltaxi eller tuk tuk. Det går också att ta båt på floden Chao Phraya, och gå av vid stationen Ratchawong.

  Foto: JONAS GRATZER

  Dekadent kvarter

  Klubbliv i Thong lo

  De dekadenta kvarteren runt trendiga gatan Thong lo erbjuder ett sprakande spektrum av nattklubbar. Hit kommer många av Bangkoks högdjur för att förlusta sig med dans, sång och alkohol. På parkeringsplatserna utanför – stora som fotbollsplaner – trängs skinande Lamborghini- och Ferraribilar.
  Inne på klubbarna trängs trendiga ungdomar från stadens universitet, ladyboys med en genomarbetad skönhet, kändisar från thailändska tv-såpor och XTC-tuggande Bangkokbor med solglasögon på. Här finns musik för varje smak; house, live, indie och chill out.

  De flesta klubbarna stänger runt klockan två men för den som vill fortsätta ut i den otämjda Bangkoknatten finns alternativ. De illegala svartklubbarna, som Safehouse (Ekamai Soi 7) och Whip (Liberty Plaza Building) erbjuder dans och billig alkohol ända till sextiden på morgonen, beroende på rådande politiskt klimat och om tillräckligt höga mutor har betalats ut till polisen/översten i distriktet.

  Inträde på de flesta klubbarna är cirka 100 kr, en drink kostar 40–70 kr. Den som vill slippa betala entré kan istället köpa en liter sprit för 300–500 kr och ta med sig 4 personer in gratis.

  Ta sig dit: Lättast med sky-train (BTS) till stationen Thong Lo, eller taxi till Sukhumvit Soi 55.

  Foto: JONAS GRATZER

  Tusentals transsexuella i trans

  Hindu hullabaloo
  Denna nio dagar långa hinduiska festivalen Navaratri firas varje höst vid Sri Mariamman-templet på Lower Silom Road, som är det äldsta hinduiska templet i stan. Festivalen når sin klimax på den sista dagen – och då går det vilt till.

  Tusentals transsexuella vallfärdar till denna festival för att tillbe gudinnan Uma. Man får se personer i så djup trans att de häller flytande sterin på sina tungor och sticker sig med diverse vassa föremål innan de kastar kokosnötter mot trottoaren så att nötterna exploderar och vattnet dränker deltagarna. Som besökare bör man vara klädd i vitt. Vilka datum festivalen infaller varierar från år till år.

  Foto: JONAS GRATZER

  En nudelsoppa utöver det vanliga

  Kway Tiao – nudelsoppa

  Denna underbara soppa antas ha kommit till Thailand med kineser som utvandrade till Sydostasien. Kway Tiao tillagas genom att torra tunna risnudlar snabbt doppas i kokande vatten. När de är kokta läggs de i en skål och övriga ingredienserna tillförs. Bland Bangkokbor ryktas det att marijuana är en av alla de många ingredienser som ingår.

  Man kan äta soppan i något av de alla otaliga gatukök som finns och betala cirka sju kronor för en portion. Söker man en mer utmanande smakupplevelse finns restaurangen Bamee Poo, som har gått i arv i tre generationer och har ett hemligt recept som är något utöver det vanliga. En portion kostar här mellan cirka 12 kr och upp till cirka 70 kr, beroende på innehåll i soppan. Restaurangen ligger nära Bangkoks förslummade järnvägsstation Hua Lamphong, på Sawang, 336/2 Rama 4 Rd. Ta tunnelbanan (MRT) till Hua Lamphong. Öppet tis-sön, kl 17–23.

  Foto: JONAS GRATZER

  Skön stämning på turistfri marknad

  Marknaden på spåret

  Den alternativa marknaden ”Talad Rot Fai” ligger vid en övergiven bangård för godståg och en tuk tuk-tur bort från den större och mer kommersiella marknaden Talad Chatuchak, allmänt kallad ”weekend market”.
  När den värsta hettan har lämnat atomsfären och skymningen börjat falla över Siambukten öppnas marknaden och de hippa kidsen slår upp sina tält för att kränga diverse varor. Här säljs second hand från världens alla hörn, handgjorda smycken, massor av mat förstås och mycket annat.

  Vid Talad Rot Fai gör man förmodligen inte några klipp, snarare tvärtom. Varorna som thailändarna anser vara exotiska second handvaror och påstådda antikviteter kan nämligen man snubbla över i svenska soprum.
  Det som gör detta ställe så speciellt är istället den sköna och avslappnade stämningen som råder och en än så länge avsaknad av de hjordar av turism som man annars ofta råkar på i Bangkok.

  Ta sig hit: Lättast med Skytrain (BTS) till stationen MoChit eller tunnelbana (MRT) till Bang Sue. Ta tuk tuk sista biten. Försök aldrig att åka hit med taxi – då riskerar du att bli sittande i den ogenomträngliga Bangkoktrafiken.

  Foto: JONAS GRATZER

  Oas mitt i stan

  Lumphini park

  Bangkoks egna Central park – en oas i den förorenade betongdjungel – är döpt efter Buddhas födelseplats i Nepal. Konstgjorda sjöar, palmer, gräsmattor, jogging spår och utomhusgym utgör denna fristad att fly till när trafiken, tuk tuk-förare och den tryckande värmen blir alltför påfrestande.
  Här kan man se såväl varaner som aerobicsutövande stadsbor som studsar i otakt till dunkande technomusik.

  Bästa tiden att besöka parken är tidig morgon, då man kan se pensionerade thai-kineser utöva tái chi, eller i skymningen då solens sista strålar når lövverken på de vajande trädkronorna och en skön ljummen kvällsbris sveper in.

  Ta sig dit: Lättast via skytrain (BTS) till stationen Sala Daeng eller via tunnelbana (MRT) till Lumphini.

  På spåret–quiz | Vart är vi på väg?

  QUIZ 1 | På spåret quiz.svd.se QUIZ 2 | På spåret quiz.svd.se QUIZ 3 | På spåret quiz.svd.se QUIZ 4 | På spåret quiz.svd.se QUIZ 5 | På spåret quiz.svd.se QUIZ 6 | På spåret quiz.svd.se

  Jonas Gratzer

  Annons
  Annons
  X
  Foto: JONAS GRATZER Bild 1 av 8
  Foto: JONAS GRATZER Bild 2 av 8
  Foto: JONAS GRATZER Bild 3 av 8
  Foto: JONAS GRATZER Bild 4 av 8
  Foto: JONAS GRATZER Bild 5 av 8
  Foto: JONAS GRATZER Bild 6 av 8
  Foto: JONAS GRATZER Bild 7 av 8
  Foto: JONAS GRATZER Bild 8 av 8
  Annons
  X
  Annons
  X