Bancroft var en stor aktris

Mrs Robinson är död, 73 år gammal. Så skulle man kunna sammanfatta skådespelerskan Anne Bancrofts karriär. Men hon gjorde så många fler och olika roller. Hon var en stor aktris.

Under strecket
Publicerad
Annons

Anne Bancroft var inte bara farligt snygg, hon kunde spela farligt rolig, farligt sexig och farligt farlig också, förutom ömsint och kärleksfull. Hon hade ett brett register.
Anne Bancroft dog i förrgår i cancer i New York meddelade hennes make Mel Brooks, som hon varit gift med sedan 1964 och har sonen Martin May med. Hennes karriär spann över fem decennier.
Genombrottet kom i Broadwaypjäsen och sedermera filmen Miraklet 1965, där hon spelade Annie Sullivan, den blinda och döva Helen Kellers envisa lärare, en roll som hon fick en Oscar för. Populär hos den riktigt breda publiken blev hon med rollen som den heta Mrs Robinson som jagade Dustin Hoffman i Mandomsprovet 1967, även förevigad i Simon & Garfunkels sång. En roll som hon också Oscarsnominerades för, men som nästan kom att överskugga allt annat hon gjort. Hon nominerades senare även för sin roll som före detta dansstjärna i balettfilmen Vändpunkten och för rollen som nunna i Agnes av Gud. Sammanlagt inkluderade hennes filmkarriär 65 roller.

Anne
Bancroft föddes som Anna Maria Louisa Italiano 1931 i Bronx, New York. Hon ville bli skådespelerska redan från början och började med tv-roller. Hon fick byta efternamn efter som Italiano ansågs för etniskt. Bancroft lät ärbart, tyckte hon. Snart spelade hon på Broadway mot Henry Fonda i Two for the seesaw, en roll hon vann en Tony för. Och det blev många fler scenroller.
I och med äktenskapet med Mel Brooks inleddes ett långvarigt och nära konstnärligt samarbete. Hon och Mel Brooks spelade bara mot varandra i To be or not be (Det våras för Hamlet). Men det var hon som övertalade honom att göra en musikalversion av Det våras för Hitler, som blev succén the Producers, som nu även blir film.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons