Annons

Banbrytande fynd – ny syn på orsaken till ätstörningar

”En hypotes är att anorexia hänger ihop med hur vi reagerar på hunger”, säger professor Cynthia Bulik, världsledande expert på ätstörningar.
”En hypotes är att anorexia hänger ihop med hur vi reagerar på hunger”, säger professor Cynthia Bulik, världsledande expert på ätstörningar. Foto: Veronica Johansson

Lyft skulden från mammorna. Professor Cynthia Bulik har hittat genetiska förklaringar till anorexia nervosa. Fokus har alltför länge legat på smala kroppsideal och andra miljöfaktorer, menar hon.

Under strecket
Publicerad

Under arbetsperioderna i Sverige är Cynthia Bulik gästtränare i Nacka teamåkningsklubb. Konståkningen ger avkoppling och kreativ energi – och ledde en gång i tiden in henne på sitt forskningsämne.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 9

En viktig drivkraft för Cynthia Bulik är att förmedla fakta och sanningar om ätstörningar. Krossa myter. Här undervisar hon Amanda Kelkay i Björknäs ishall.

Foto: Simon Rehnström Bild 2 av 9

Cynthia Bulik har alltid med sig skridskorna till Sverige.

Foto: Veronica Johansson Bild 3 av 9

I Cynthia Buliks nästa studie ska forskarna även inkludera de andra ätstörningsdiagnoser som bulimi och hetsätningsstörning.

Foto: Veronica Johansson Bild 4 av 9

”På isen måste koncentrationen vara total, det går inte att tänka på arbetet. Vilket är bra, då får idéerna mogna i bakhuvudet.”, säger Cynthia Bulik.

Foto: Simon Rehnström Bild 5 av 9

Här instruerar Cynthia Bulik Alfred Fredin och Anna Larsson i konståkning i Björknäs ishall i Nacka.

Foto: Simon Rehnström Bild 6 av 9

Cynthia Bulik, Rosa Lindgren och Herman Fredin i Björknäs ishall.

Foto: Simon Rehnström Bild 7 av 9

Alfred Fredin, Anna Larsson och Cynthia Bulik i Björknäs Ishall.

Foto: Simon Rehnström Bild 8 av 9
Foto: Simon Rehnström Bild 9 av 9

En piruett, en elegant åtta. För professor Cynthia Bulik är konståkningen nära sammanlänkad med hennes livslånga dedikation till forskning om ätstörningar. Under timmarna på isen samlar hon ny energi efter täta arbetsveckor. Och medan fokus ligger på rörelsen, på rytmen, på balansen, kan idéerna växa till sig i bakhuvudet. Mogna, i lugn och ro. Kanske kommer insikten mitt i ett skär, pusselbiten på vägen till att lösa gåtan:

Vad beror ätstörningar på? Och hur kan vi bota dem?

Annons
Annons
Annons