Pelosi blir Demokraternas talmanskandidat

Kaliforniendemokraten Nancy Pelosi (i mitten) är redo att ta över talmansposten från den avgående Wisconsinrepublikanen Paul Ryan.
Kaliforniendemokraten Nancy Pelosi (i mitten) är redo att ta över talmansposten från den avgående Wisconsinrepublikanen Paul Ryan. Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Banan är krattad för USA:s första kvinnliga talman Nancy Pelosi som vill återfå det prestigefulla uppdraget. Demokraterna har majoritet i representanthuset inför talmansomröstningen – och nu har partiet utsett henne till sin kandidat.

Under strecket
TT TT
Publicerad
Annons

– Jag är stolt över att återigen ha nominerats av representanthusets demokrater till representanthusets talman, säger den 78-åriga veteranpolitikern Nancy Pelosi, skriver nyhetsbyrån AFP.

För Nancy Pelosi, som sedan 2011 agerat minoritetsledare i representanthuset, var Demokraternas interna omröstning på onsdagen mest en formalitet eftersom hon saknade utmanare. Med partiutnämningen i bagaget är det nu enbart den avgörande omröstningen vid öppnandet av USA:s 116:e kongress den 3 januari som står mellan henne och posten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons