Annons
X
Annons
X

Ban Ki-moon: ”Vi har ingen tid att förlora”

Det väntande presidentvalet i Syrien innebär total kollaps av fredsförsöken i Genèveprocessen. Samtidigt håller läget i Ukraina på att spinna utom kontroll. Det säger FN:s generalsekreterare Ban Ki­-Moon i en exklusiv SvD­-intervju, där han också uppmanar den svenska regeringen att stötta en ny utredning om Dag Hammarskjölds död.

Ban Ki-moon i Sverige.
Ban Ki-moon i Sverige. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Ban Ki­-Moon tar emot i sin svit på Grand Hotel i Stockholm på onsdagskvällen. Hans schema är som vanligt fullspäckat. Hela dagen har han åkt runt, öppnat ett globalt forum för migration, träffat ministrar och kungligheter. Men det har också varit en tung dag, då Lakhdar Brahimi dagen före har hoppat av posten som FNs Syriensändebud och lämnat fredssträvandena i spillror. SvD är första tidning som intervjuar Ban Ki­-Moon efter det svåra avhoppet.

– Jag accepterade mycket motvilligt Brahimis avgång. Jag förstår hans frustration och situationen där han inte fick fullt stöd från FNs säkerhetsråd. Säkerhetsrådet är delat, de regionala krafterna är delade och syrierna själva är splittrade. Under dessa förhållanden kunde han inte åstadkomma något, säger Ban och tillägger:

– Presidentvalet den 3 juni gjorde att han bestämde sig.

Annons
X

Ban är mycket bekymrad över valet som president Bashar al­-Assad har utlyst. Valet skapar ett enormt problem i en redan instabil och tragisk situation. Det är helt oförenligt med Genèvekommunikén om en övergångsregering. Vad är poängen när president al­-Assad väljs för en sjuårig period? Valet innebär en kollaps av Genèvekommunikén.

Vad händer nu?

– Jag ska fundera över vad jag ska göra härnäst. Vem ska jag välja som efterträdare, från vilken region och när? Jag ska diskutera med nyckelspelarna. Men det brådskar, och vi har ingen tid att förlora. Syrierna fortsätter att dödas, och det är min största oro.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Ban Ki­-Moon hyser **inget hopp om snar förändring i Syrien.

  – Det blir mycket svårt att nå en politisk lösning. Inget händer på grund av regeringens motvillighet och brist på samarbete. Båda sidor kan tro att de vinner militärt. Men ingen vinner detta krig. Det är en illusion. I stället betalar det syriska folket.

  Ukrainakonflikten har delvis komplicerat processen och ökat låsningarna i säkerhetsrådet, där främst Ryssland ständigt flaggar med sitt veto, menar han. Ban är uppenbart besviken över det paralyserade säkerhetsrådet. FN står handlingsförlamat.

  – Jag har uppmanat ledarna för säkerhetsrådets permanenta medlemmar att enas och blicka längre fram i tiden. Jag vill se framåt och undvika frustration, även om situationen kan få mig att känna så.

  FN­-chefens andra stora huvudvärk är Ukraina.

  – Ukraina startade som en liten fråga som blev en regional, geopolitisk och geoekonomisk kris. Läget är nu mycket spänt med retorik, sanktioner och motattacker, säger han och fortsätter:

  – Läget i Ukraina kan snart spinna utom kontroll. Ingen kan snart kontrollera det längre. Jag har även sagt detta till president Putin. Mitt enda hopp är att ledarna sitter ner tillsammans. Men dialogen måste ha fullt stöd av motparten, Ryssland. Man måste ha två händer för att klappa.

  Valet i Ukraina den 25 maj blir kritiskt, menar han.

  – Valet blir avgörande för både ukrainarna och konflikten. Jag hoppas att det sker utan våld, blir rättvist och fritt samt att ledarna som väljs får en legitim röst.

  Hur ska krisen lösas?

  – Parterna som undertecknade Genèveöverenskommelsen den 17 april måste sätta sig ner och utvärdera vad som har gått fel och varför. Det är enda vägen. Det är kanske inte är för sent. Men läget är extremt instabilt och rör sig i en mycket farlig riktning. Folkomröstningen i Donetsk har inneburit ännu ett lager av instabilitet och våld.

  Även de kidnappade skolflickorna i Nigeria oroar FN­-chefen. Nigeria  måste ta itu med Boko Haram och internationell terrorism. Detta påverkar inte bara Nigeria utan också grannländerna. Det innebär enorma människorättsproblem, särskilt när skolor och skolflickor attackeras.

  Det är totalt oacceptabelt, och dessa människor måste ställas inför rätta. Men vår främsta prioritet är att rädda flickorna. Mänskliga liv står på spel.

  Ban Ki­-Moon talar sig också varm för en ny utredning om FN­-chefen Dag Hammarskjöld som dog i en flygkrasch i Kongo 1961. Han har bett FN:s generalförsamling besluta om detta, efter att en expertpanel med bland andra svensken och tidigare rättschefen på FN Hans Corell, funnit nya bevis om Hammarskjölds död.

  – Jag låter medlemsstaterna bestämma så att jag sedan kan agera. Det är absolut nödvändigt att vi nu, även efter 52 år, får veta hela sanningen om Hammarskjölds tragiska död. Vi måste gå till botten med detta. Sverige har redan spelat en ledande roll, och jag hoppas att den svenska regeringen fortsätter att koordinera med medlemsstaterna i FN, säger Ban Ki-Moon.

  Annons
  Annons
  X

  Ban Ki-moon i Sverige.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X