Ban Ki-moon: ”Vi har ingen tid att förlora”

Det väntande presidentvalet i Syrien innebär total kollaps av fredsförsöken i Genèveprocessen. Samtidigt håller läget i Ukraina på att spinna utom kontroll. Det säger FN:s generalsekreterare Ban Ki­-Moon i en exklusiv SvD­-intervju, där han också uppmanar den svenska regeringen att stötta en ny utredning om Dag Hammarskjölds död.

Under strecket
Publicerad
Ban Ki-moon i Sverige.

Ban Ki-moon i Sverige.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Annons

Ban Ki­-Moon tar emot i sin svit på Grand Hotel i Stockholm på onsdagskvällen. Hans schema är som vanligt fullspäckat. Hela dagen har han åkt runt, öppnat ett globalt forum för migration, träffat ministrar och kungligheter. Men det har också varit en tung dag, då Lakhdar Brahimi dagen före har hoppat av posten som FNs Syriensändebud och lämnat fredssträvandena i spillror. SvD är första tidning som intervjuar Ban Ki­-Moon efter det svåra avhoppet.

– Jag accepterade mycket motvilligt Brahimis avgång. Jag förstår hans frustration och situationen där han inte fick fullt stöd från FNs säkerhetsråd. Säkerhetsrådet är delat, de regionala krafterna är delade och syrierna själva är splittrade. Under dessa förhållanden kunde han inte åstadkomma något, säger Ban och tillägger:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons