Annons

Bamse – på myndigheters sida mot de svaga

Migrationsverkets nya information till asylsökande barn om asylprocessen är gjord i form av en Bamseserie. Denna specialtidning är ett hån som bagatelliserar varför människor flyr och söker asyl, skriver Pouran Djampour från nätverket Bryta tystnaden.

Under strecket
Publicerad
Foto: MIGRATIONSVERKETBild 1 av 2

Migrationsverket har gett ut en Bamsetidning med information till asylsökande barn. Kritik om hur idealisten Bamse har sålt sin själ florerar nu på debattforum och i sociala medier på nätet.

Foto: RUNE ANDERSSON / BAMSEFÖRLAGETBild 2 av 2

Migrationsverkets serie ”Bamse, Mim och Meles” handlar om två familjer: kaninfamiljen som får uppehållstillstånd eftersom deras land blivit invaderat av krokodiler och grävlingfamiljen som får avslag på sin asylansökan eftersom de ”bara” är en utsatt minoritet.

Bamse hjälper grävlingfamiljen med utvisningen och Skalman ser till så att leksakjärnvägen, som bekymrar barnet Meles mest, kommer med. Det är en berättelse med lyckligt slut med sensmoralen att asylsökande har det bättre i sina hemländer. Grävlingsföräldrarna får förstås genast jobb när de kommer tillbaka och välkomnas av släktingar som saknat dem. Det är faktiskt svårt att förstå varför de flydde överhuvudtaget?

Annons
Annons
Annons