Annons
X
Annons
X

Bambu - ett material i tiden

MÅNGSIDIG. Från skövlad till odlad, bambun blir alltmer populär i inredningssammanhang. Hållbarheten och funktionen är några av fördelarna. De ekologiska aspekterna en bonus.

Köksinredning i bambu från Tibrokök.
Köksinredning i bambu från Tibrokök. Foto: TIBROKÖK

Bambu har länge varit ett material som förknippats med fiskespön eller som ett alternativ till rotting i enklare möbler. Men så är det inte längre. Bambu är ett material som börjar synas lite överallt.

Tibrokök är ett sådant exempel. Nyligen lanserade de ett kök helt i bambu som kombinerar det gamla kinesiska hantverket med modern teknik och på det sättet blir något helt nytt.

Bambun växer i många delar av världen men odlas framför allt i Kina. Den har flera egenskaper som motsvarar robustare träslag och är exempelvis hårdare än ek och mer ljuståligt än mycket annat trä. På Tibrokök ville man göra något unikt, ett kök som ingen tidigare sett och de tyckte att bambun skapar ett modernare uttryck än många av köken i de nordiska träslagen.

Annons
X

– Än så länge tror jag att vi är ensamma om att använda bambu i köksinredning. Det förvånar mig. Ett så slitstarkt material borde också gå utmärkt att använda i andra sammanhang, säger Patrick Beining, pressansvarig på Tibrokök.

Det var funktionen i kombination med slitstyrkan som fick formgivarna att satsa på bambu. För att få det från början ljusa materialet i en kolafärgad ton värms bambun i stora ugnar. Ju längre tid i ugnen, desto mörkare blir färgen.

– Bambun är lätt att kombinera med varma färger och med andra material som tegel och granit, vilket gör att det passar speciellt bra till kök. Det fungerar också fint tillsammans med stål och vita köksluckor för att skapa kontraster, säger Patrick Beining.

Som golv är bambun också ett bra alternativ. Företaget Nordic Bamboo startade år 2005 och har märkt en ökad efterfrågan på golv det senaste halvåret.

– Från början ville vi hitta något som var annorlunda och nytt, ett material som inte fanns på den svenska marknaden, säger Tina Swahn på Nordic Bamboo och anger den ökade miljömedvetenheten som trolig anledningen till den senaste tidens stora intresse för golven.

Bambu är egentligen ett slags gräs som i Kina odlas på fält ungefär som vi odlar potatis här i Sverige. När bambun når sin fulla höjd på 35 meter sågas den ner, varpå plantan skjuter nya skott på samma rot. Efter cirka sex år har de nått sin fulla höjd igen.

– Bambu är enormt snabbväxande och växer minst sju meter per år, berättar Tina Swahn som tror att vi kommer att få se mycket mer av materialet i heminredningen framöver.

Växtens snabbväxande är inte det enda på pluskontot. Bambu omvandlar mer koldioxid till syre än de flesta växter. Dessutom odlas den oftast utan kemikalier och bekämpningsmedel, samtidigt som den motverkar jorderosionen och är helt och hållet återvinningsbar.

På det Uppsalabaserade företaget Emosa har bambuprodukterna ingått som en naturlig del i sortimentet. De har satsat på att importera accessoarer och mindre möbler till hemmet. Många av företagets bambuprodukter kommer från Filippinerna.

– Vi söker medvetet efter produkter som uppfyller kraven för rättvis handel. I den jakten stöter jag på mycket som är tillverkat i bambu, berättar Åsa Johansson Hakim på Emosa.

Men det betyder inte att allt som är tillverkat av bambu är miljö­vänligt. I dag är det många kriterier som ska uppfyllas för att en vara ska kunna betraktas som ekologisk.

Jättepandan vars huvudföda är bambu har varit hotad för att man skövlat skog i Kina. Allan Carlson på Världsnaturfonden berättar att det var timret kineserna var ute efter en gång i tiden. När träden fälldes förstördes även undervegetationen av bambu vilket minskade livsutrymmet för jättepandorna.

– Men i dag är det mesta av bambun odlad och än så länge är inte den biologiska mångfalden hotad i Kina, enligt Allan Carlson. Bambun är ett väldigt bra alternativ till många träslag och kineserna vill naturligtvis att den ska användas ännu mer. Men om efterfrågan ökar kommer det att behövas mer odlingsmark. Vad det innebär går i dagsläget inte att förutsäga.

Helena Kaasik

Annons
Annons
X

Bambu - ett material i tiden

Köksinredning i bambu från Tibrokök.

Foto: TIBROKÖK
Annons
X
Annons
X