Valentins Silamikelis släpas ombord på det sovjetiska fartyget i Trelleborg. Han skrev sedan en bok om tiden i Sverige och det som väntade efter ankomst till Baltikum: Stalins fruktade Gulagläger.
Valentins Silamikelis släpas ombord på det sovjetiska fartyget i Trelleborg. Han skrev sedan en bok om tiden i Sverige och det som väntade efter ankomst till Baltikum: Stalins fruktade Gulagläger. Foto: TT

”Svenskarnas tårar kommer aldrig att torka”

Baltutlämningen: De stympade sig själva, hungerstrejkade och några begick självmord. Allt för att undvika det grymma öde som antogs vänta i Sovjet. Det här är berättelsen om den kyliga januaridagen för 70 år sedan, då 146 baltiska soldaters öden slet isär det svenska samvetet.

Publicerad

Janis Steinbergs tycker sig ha haft tur. Han hittade ett jobb, gifte sig och levde lycklig i sitt hemland Lettland. Men han minns namnen på de landsmän som inte kom levande tillbaka från Sverige: Löjtnanterna Oscars Lapa och Peteris Vabulis. Och han minns officeren Edvard Alksnis, som stack en penna rakt in i sitt eget öga.