Annons
X
Annons
X

Baltisk oro över rysk-fransk affär

Rysslands vapen används där Ryssland anser det nödvändigt, säger premiärminister Vladimir Putin i trots mot att flera grannländer oroats över Moskvas eventuella köp av ett franskt helikopterhangarfartyg.

Av TT

Det ryska intresset gäller ett fartyg av Mistral-klassen, ett av de största i den franska flottan, som kan lasta upp till 16 helikoptrar eller ett 40-tal stridsvagnar. Affären - som även skulle omfatta en licens på att Ryssland själv bygger ytterligare fyra likadana - gillas dock inte i Georgien och de baltiska länderna, som med fjolårets krig kring Sydossetien i färskt minne befarar att fartygen kan komma att användas emot dem.

Frankrike verkar emellertid ta lätt på kritiken.

– Frankrike är öppet för att samarbeta med Ryssland även i försvarsfrågor, sade premiärminister Francois Fillon efter ett möte med sin ryske kollega i Paris på fredagen.

Annons
X

Putin konstaterade för sin del att Ryssland ännu inte bestämt om man över huvud taget vill importera fartyget.

– Men det kan inte uteslutas. Och vad gäller användandet av våra vapen så kan jag säga er att om vi köper någonting så kommer vi att använda dessa vapen där vi tycker att det behövs, sade Putin enligt nyhetsbyrån Interfax.

Även fransk-ryskt samarbete om energi och ekonomi diskuterades vid mötet. Bland annat meddelades att franska Renault kommer att bidra med 300 miljoner euro i indirekt stöd till den krisdrabbade bilkoncernen Avtovaz.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X