Baltikum hett på turlistan

Färjeguide Lettland tippas bli ett stort resmål för svenskar i sommar och de flesta tar färjan dit. Och ombord på färjorna är det inte längre billig alkohol som lockar, utan märkesvaror. Här är sommarens färjerutter.

Under strecket
Publicerad
Annons

För många börjar semestern precis i det ögonblick då färjan kastar loss från det svenska fastlandet. Det är ett magiskt ögonblick. Det är på andra sidan vattnet som äventyret börjar. För många börjar det kontinentala livet redan ombord med en röd dansk korv som doppas omväxlande i senap och ketchup och sköljs ned med en kall öl.
Enligt Passagerarrederiernas förening genomförs 29 miljoner färjeresor varje år till och från de svenska hamnarna från Umeå i norr till Strömstad i väster. Det innebär att varje svensk gör mer än en tur- och returresa om man tar hänsyn till de turister från utlandet som kommer hit på samma sätt som vi åker ut.

– Den klaraste trenden är att resorna till de baltiska länderna ökar. Jag är övertygad om att Lettland kommer att bli ett av svenskarnas hetaste semestermål. Det är sandstränderna, naturen och landsbygden utanför storstäderna som lockar nya resenärer till samtliga baltiska länder, säger Leif Malmqvist vid Ferry Center i Ystad.
Rederiet Tallink som trafikerar Sverige-Estland
investerar i en ny kryssningsfärja som kommer att bli Östersjöns största med sina 212 meter i längd. Den nya färjan sätts in i trafiken mellan Helsingfors och Tallinn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons