Recension

On Chesil BeachBallad om ödesdiger passivitet

KAMMARSPEL Det lyser ur detaljerna när Ian ­McEwan beskriver hur ett ungt par fumlar med blixtlås och känslor på bröllopsnatten. Det är en mästerlig och sorgsen miniatyr om två människor som blir främlingar för varandra, skriver Magnus ­Eriksson.

Under strecket
Publicerad
Ian McEwan, född 1948  i Aldershot, England, är en av Storbritanniens ledande författare. Han tilldelades Bookerpriset 1998 för ”Amsterdam”.

Ian McEwan, född 1948 i Aldershot, England, är en av Storbritanniens ledande författare. Han tilldelades Bookerpriset 1998 för ”Amsterdam”.

Annons

Ett liv kan helt förändras, genom att man inte gör någonting. Den insikten ger något av ett slutackord i Ian McEwans nya roman On Chesil Beach. Efter de stora satsningarna ”Försoning” och ”Lördag” är det dags för en till omfånget mer anspråkslös, mer sluten och kammarspelsartad bok.

Ian McEwan skriver om den vånda som ett nygift par, Edward och Florence, känner inför bröllopsnatten. Ingen har tidigare haft samlag. Edward har låtit bli att onanera i en vecka för att vara redo inför kvällen, Florence känner avsmak redan inför tanken på den sexuella föreningen. Hon tror att Edward är sexuellt erfaren, Edward tror att Florence blott är blyg. Han kan inte föreställa sig vidden av hennes avsmak och främlingskap inför det sexuella. Allt utspelas 1962, några år före den sexuella revolutionen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons