Annons

Birgitta Holm:Ballad kastar ljus över Den bergtagna

För två veckor sedan uruppfördes originalversionen av Victoria Benedictssons ”Den bergtagna” i form av en läsning på Dramaten. Det tydliggjorde att balladen med samma namn ligger som ett mönster under pjäsen, som så sent som förra året spelades i London.

Under strecket
Publicerad

Victoria Benedictssons ”Den bergtagna” är aktuell på många sätt just nu. En start kom i höstas med den framgångsrika uppsättningen på National Theatre i London, Englands mest prestigerika scen, som utan att blinka behandlade pjäsen som en del av den guldålder som nordisk genombrottsdramatik är, ett starkt kort i den hand som också innefattar Ibsen och Strindberg. Från London kom impulsen till teamet Jens Ohlin och Hannes Meidal och resultatet blev en föreställning på Strindbergs Intima teatern i Stockholm, en intensiv och ungdomlig iscensättning i samarbete med Teater Galeasen och Limbo (recenserad i SvD 26/4). Samtidigt pågår på flera håll i landet – Stockholms stadsteater, Dramaten och Riksteatern i samarbete med Östgötateatern – en långvarig satsning på kvinnlig 1800-talsdramatik, där ”Den bergtagna” har sin givna plats.

Ändå kan man tala om en nyligen begången urpremiär. Den ägde rum på Dramaten den 13 maj 2008. Ramen var den ­serie av läsningar som går under namnet ”Sanna kvinnor” och där Stina Ekblad och Irene Lind har varit två av initiativtagarna. ”Den bergtagna” hör till det sista som Victoria Benedictsson skrev, månaderna före sitt självmord 1888. Texten finns både som novell och som drama och båda blev ofullbordade. Hittills har de varit spridda bara i Axel Lundegårds bearbetning.

Annons
Annons
Annons