Annons
X
Annons
X

Balkongfall kan vara rop på hjälp

Idag är det sex år sedan Fadime Sahindal sköts till döds av sin pappa. Polisen får allt fler frågor om hedersrelaterade hot. Förra året utreddes fyra ärenden där tonårsflickor skadats efter fall från balkong.

Folkhälsominister Maria Larsson talar vid manifestationen för Fadime Sahindal som mördades för sex år sedan. Manifestationen arrangeras av föreningen ”Glöm aldrig Pela” och Fadime som arbetar mot hedersrelaterat våld.
Folkhälsominister Maria Larsson talar vid manifestationen för Fadime Sahindal som mördades för sex år sedan. Manifestationen arrangeras av föreningen ”Glöm aldrig Pela” och Fadime som arbetar mot hedersrelaterat våld. Foto: INGVAR KARMHED

Två tonårsflickor skadades svårt i Södermanland förra året sedan de fallit från familjernas balkonger under oklara omständigheter. Enligt kriminalinspektör Bo Lagerkvist, utredare på länskriminalen i Södermanland, är det två vitt skilda händelser, men han ser ändå starka paralleller mellan de båda utredningarna:

– Båda familjerna har det gemensamt att de lever efter traditioner som har en viss begränsning vad gäller flickorna. Det är traditioner som begränsar flickors handlingsutrymme och frihet. Sådana här händelser försöker vi gå på djupet med. Vi har inte styrkt brott, men vi har konstaterat att flickorna lever begränsat.

I båda ärendena var papporna delgivna misstanke att de skulle ha knuffat sin dotter ut från balkongen, men i ingen av utredningarna gick det att styrka brott och förundersökningarna lades ner.

Annons
X

– Rent allmänt har jag pratat med många utsatta flickor som har tagit sig ur sin situation och de har berättat att de i svåra stunder har haft självmordstankar. Då är det ett alternativ att kasta sig ut från balkongen. Tänk dig att du är 18 år och aldrig får gå ut, säger Bo Lagerkvist.

Natten till i torsdags föll en 16-årig flicka i Södertälje cirka fem meter sedan hon försökt klättra ut från balkongen eftersom hennes föräldrar givit henne husarrest. Enligt Karolinska sjukhuset är hon allvarligt, men inte livshotande, skadad. Södertäljepolisen betraktar det faktum att hon ramlade som en olyckshändelse, men inledde på torsdagen en förundersökning för att utreda orsaken till varför flickan klättrade ut från balkongen.

Vid minst fyra tillfällen under förra året inleddes förundersökningar mot föräldrar som misstänktes ha knuffat ut sina tonårsdöttrar från balkonger, men i samtliga fall lades utredningarna ner.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En fällande dom på 1,5 års fängelse för grov fridskränkning finns från Svea hovrätt 2004 då ett föräldrapar i Falun dömdes för att ha hotat sin 17-åriga dotter så att hon klättrade ut genom ett fönster, föll och bröt ryggen.

  Bo Lagerkvist känner av ett ökat tryck från skolpersonal och socialtjänst som vill ha råd om hur de bör agera för att stötta flickor som inte trivs med de regler som finns i hemmet och som tvingas leva ett dubbelliv på grund av ett hederstänkande i familjen.

  – Det är fler som ber om råd nu än tidigare. Många gånger blir det inga åtgärder. Men får vi vetskap om brott skriver vi en anmälan. Jag förespråkar ett snabbt omhändertagande om man misstänker brott. Det är jättebesvärligt om man kommer en vecka efteråt, säger Bo Lagerkvist.

  Kriminalinspektör Kickis Åhré Älgamo arbetade tidigare mot hedersrelaterad brottslighet hos Rikskriminalpolisen. Nu är hon projektanställd hos Stockholms stad med samma arbetsuppgift. Hon är pessimistisk inför utvecklingen när det gäller samhällets förmåga att stötta unga som utsätts för hedersrelaterat våld i hemmet:

  – Det har inte blivit bättre de två tre senaste åren, vi står och stampar. Problemen måste föras vidare framåt och samarbetet mellan myndigheter förbättras.

  Hon menar att de utsatta ungdomarna saknar samma rättigheter som andra barn:

  – Det är så tragiskt, FN:s barnkonvention gäller inte dem. På så sätt är omgivningen medskyldig, säger Kickis Åhré Älgamo.

  Annons
  Annons
  X

  Folkhälsominister Maria Larsson talar vid manifestationen för Fadime Sahindal som mördades för sex år sedan. Manifestationen arrangeras av föreningen ”Glöm aldrig Pela” och Fadime som arbetar mot hedersrelaterat våld.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X