Annons
X
Annons
X

Balkanrutten täpps till – nya vägar lockar flyktingar

Sedan natten till onsdagen är Balkanrutten i praktiken stängd. I grekiska Idomeni där 14 000 flyktingar sitter fast hotar nu en humanitär katastrof. Samtidigt varnar hjälporganisationer för nya flyktingsrutter.

Flykten till Europa
[object Object]
Flyktingar väntar vid grekiska gränsen mot Makedonien. Foto: Petros Giannakouris / AP

BONNSloveniens beslut att stänga gränsen för migranter som inte förfogar över visum och pass eller avser att söka asyl i landet har utlöst en kedjereaktion utmed Balkanrutten.

Kroatien, Serbien och Makedonien svarade omgående med motsvarade åtgärder. ”Rutten är i praktiken stängd”, förklarade på onsdagen det inrikesdepartementet i Belgrad enlig serbiska medier.

Ännu tydligare var beskedet från Sloveniens premiärminister Miro Cerar.

Annons
X

– Vi sänder ut ett tydligt budskap till alla människosmugglare och alla migranter: denna väg existerar inte längre, denna väg är stängd.

De nya gränsreglerna kom bara dagen efter EU-toppmötet med Turkiet där man i princip enades om att skicka tillbaka alla flyktingar till Turkiet och samtidigt öppna för en reglerad migration till EU.

Men än så länge rör det sig om inte mer än en avsiktsförklaring. Under tiden gör Balkanländerna allt för att förhindra att de blir buffertzoner som fylls med flyktingar.

Det innebär att pressen växer på Grekland. Där befinner sig nu 36 000 flyktingar som sitter fast. Och dagligen kommer allt fler från Turkiet via de grekiska öarna.

Kritiskt är situationen framför allt i Idomeni vid gränsen till Makedonien där förra året hundratusentals flyktingar passerade på väg till Tyskland eller Sverige. Men sedan två veckor tillbaka är det bara några dussin eller ibland några hundra om dagen som släpps in.

Lägret som egentligen inte har plats för mer än 1 700 flyktingar växer från dag till dag, enligt senaste uppgifter till nästan 14 000 människor som till stor del saknar tält och förnödenheter. De sanitära förhållandena är ett stort problem. Sjukdomar sprider sig.

Enligt uppgifter i medierna ska flyktingarna evakueras. Men ingen vet hur det ska gå till. Förtvivlade människor som har lämnat allt bakom sig och har kommit så långt lär det bli svårt att övertyga.

– Vi kommer att gå fram varsamt fram. Men vi kommer också att klargöra att det tills vidare är omöjligt att passera gränsen. Och då är det ju meningslöst att vara kvar, förklarade på tisdagen regeringens talesman Giorgos Kyritsis i Der Spiegel.

Den grekiska regeringen försöker sätta upp 15 nya flyktingläger runt om i landet med plats för över 17 000 människor. Men det tar tid.

I Aten sitter uppskattningsvis 8 000-9 000 flyktingar fast. Många har inkvarterats i tre stora mottagningar samt vid färjeterminalen i Pireus. Samtidigt har Victoriatorget och omgivande parker i innerstaden förvandlats till provisoriska flyktingläger.

Hjälporganisationer som Pro Asyl pekar på att den stängda Balkanrutten kommer att tvinga flyktingar att bege sig på farligare och mer mödosamma vägar.

**En av dessa vägar **är den så kallade Albanienrutten som sedan länge har använts av smugglare som i snabba motorbåtar smugglar cigaretter och sprit till Italien. Från albanska hamnstäder som Durres och Vlora är det inte mer än 5–7 timmar med båt till italienska Brindisi.

Enligt italienska tidningen La Repubblica erbjuds hela "resepaket" på Facebook och Whatsapp för 6 000-7 000 euro, hela vägen från Turkiet till Italien.

Den så kallade Bulgarienrutten leder från norra Grekland via Bulgarien till Serbien eller Rumänien. Gränsen är lång och svår att bevaka. Men utan människosmugglare anses det vara närapå omöjligt att ta sig igenom. Dessutom är många rädda för den bulgariska polisen som har rykte om sig att vara hårdhänt.

Den längsta av alla dessa rutter går direkt från Turkiet till Italien. Från hamnstäder som Mersin i östra Turkiet, inte långt från gränsen till Syrien, startar utrangerade ”spökskepp” som överges av besättningen när de närmar sig italienska farvatten.

Enligt flyktingorganisationen IOM rör det sig ofta om 40-50 år gamla skepp. De köps till vrakpris och fylls med flyktingar.

I december 2014 räddades fartyget ”Blue Sky M” bara nåda sjömil från italienska kusten. Ombord fanns 970 flyktingar som hade betalat 7 000 dollar var, sammanlagt alltså nästan 7 miljoner dollar.

Annons

Flyktingar väntar vid grekiska gränsen mot Makedonien.

Foto: Petros Giannakouris / AP Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X