Annons
X
Annons
X

Balkan krossar och bekräftar fördomar

Balkan uppfyller många fördomar. Samtidigt bjuder Europas sydöstra hörn på väldigt mycket som överraskar. Följ med till Slovenien, Serbien, Montenegro och Albanien i jakten på upplevelser som både bekräftar och krossar fördomar.

Religiös upplevelse. Munkarnas ö i Skadarsjön i Montenegro. Precis intill ligger även nunnornas ö. Klostren är hem för ett 15-tal munkar och nunnor mitt i nationalparken.
Religiös upplevelse. Munkarnas ö i Skadarsjön i Montenegro. Precis intill ligger även nunnornas ö. Klostren är hem för ett 15-tal munkar och nunnor mitt i nationalparken. Foto: Johan Söderlund

– Jag var länge osäker på om min blogg verkligen skulle heta Wines of Balkan, jag vet ju vilka associationer det ger i övriga Europa. Men till slut fick det bli Wines of Balkan i alla fall. För det är ju det bloggen handlar om, säger Dusan Jelic, en av Serbiens flitigaste vinskribenter.

Dusans ambivalens är talande. Många svenskar har nog en bestämd och kanske skev bild av Balkan. Nittiotalets krigsbilder har etsat sig fast tillsammans med rapporter om usla barnhem och pyramidspel i Albanien.

Och visst, här finns en hel del förväntat; fattigdom, dåliga vägar, skraltiga tåg, kryddiga vitlökskorvar, helstekta grisar. Ompa-ompa-orkestrar (tänk musiken i filmen ”Svart katt, vit katt”) och mängder av slivovits – den lokala snapsen.

Annons
X

Men vid sidan av det gamla sjuder Balkan av nya spännande upplevelser. Jag träffar Dusan, vinskribenten, på den toppmoderna skidorten Kopaonik i södra Serbien. Hotellet påminner om lyxiga Copperhill i Åre, korsat med Åres Holiday Club. Det är vinfestival på hotellet och viner från hela Balkan är representerade. Jag provsmakar ett av de mousserande vinerna som är i klass med en cremant eller cava. En flaska kostar dock lika mycket som champagne.

– Varför skulle det inte kosta lika mycket som champagne? Det är ju lika bra. Vi tillverkar enligt champagnemetoden, säger försäljaren.

Därefter är saken färdigdiskuterad. Självförtroendet är det inget fel på.

Azurblå landsgräns. Intensivt blått och med badkarsvarma dopp. Skadarsjön ligger på gränsen mellan Albanien och Montenegro och är perfekt för äventyrliga utflykter. Foto: Johan Söderlund

Balkan suger åt sig allt som händer i väst, men formar det på sitt sätt. Partykulturen på de mytomspunna pråmarna i Belgrad är ett exempel. De är som Londons nattklubbar men vildare och mer ekivoka.

Den numera legendariska Exit-festivalen i Novi Sad är en av Balkans smältdeglar. 2013 blev Exit utsedd till Europas bästa musikfestival av European Festival Awards och i somras flyttade festivalen till Montenegros kust med världsartister som Jamiroquai blandat med lokal dans och techno.

– Jag har varit här flera år i rad nu, säger fotografen Svetlana Braun, som arbetar åt festivalen och fotograferar artisterna på stora scenen.

Tack vare att festivalen lyckats locka så många västeuropéer har den blivit en symbol för de krafter i Serbien som vill närma sig väst.

–  Jag har lärt känna många från bland andra England och Holland. Själv drömmer jag om att se mer av världen och att resa, säger Svetlana.

Halva nöjet med en resa är matupplevelserna, och det gäller även Balkan. Med en lätt generalisering är maten i världsklass på norra Balkan, medan upplevelsen raskt avtar i nivå med Montenegro och Albanien.

I Slovenien har maten samma kvalitet som längs Italiens kust. Grillade calamares är husmanskost – färskt, gott och billigt. Längre inåt land blir maten mer köttig. I Serbien är korvar, lufttorkad skinka, långkok och helstekt gris några av specialiteterna. Jag har bara ätit gott under mina tre resor i Serbien.

I Montenegro drabbas vi av resans första riktigt usla matupplevelse, i den bedårande vackra staden Kotor, mycket lik närliggande Dubrovnik i Kroatien. Kotor omges av medeltida murar och innanför murarna trängs turistfällorna. Sega calamares, tråkiga kötträtter, överkokta grönsaker – och dessutom dyrt!

Det är först när vi kommer till den lilla byn Virpazar som Montenegros kök får upprättelse. Här anordnar inflyttade brittiskan Emma Heywood vin- och matutflykter på kullarna runt den azurblå Skadarsjön.

–  Jag blev förälskad i naturen, vinerna och maten och flyttade hit, säger Emma Heywood.

**Nu driver Emma **företaget Undiscovered Montenegro tillsammans med sin man. De har fått toppbetyg i Tripadvisor för sina mat- och vinutflykter.

Den lokala druvan heter vranac – en av världens äldsta duvsorter. Den ger ett kraftfullt rött vin men lever kanske inte upp till italiensk Baroloklass. Helhetsupplevelsen på vingårdarna utanför Virpazar överträffar dock det mesta. För vad sägs om att kombinera vinprovning med ett dopp i vinodlarens pool med utsikt över bergen och solnedgången. Givetvis bjuds det på mat – lamm, ajvar och nybakat bröd – på alla våra stopp på Skadarområdets vingårdar.

Glad i vin. Balkan och Montenegro är en av världens äldsta vinområden med flera unika druvsorter som bara finns just här. Foto: Johan Söderlund

Ett land du inte åker till för matens skull är Albanien. Men gillar du färgglada drinkar och folk som klär upp sig så har du i alla fall hamnat rätt i huvudstaden Tirana. Här odlas en oväntat flärdfull festkultur. En lördagskväll i Tirana består av att uppklädd promenera på stan och slå sig ner vid någon av de många utomhusbarerna.

Övriga landet kännetecknas däremot av dåliga krogar, dåliga vägar, exploaterade kuststräckor och halvfärdiga byggprojekt.

Men det finns dolda pärlor. En av dem är staden Berat. Det här är ett paradis för den som gillar vandring, rafting och klättring.

På anrika Hotel Osumi känns det som att tiden stått stilla sedan mitten av förra årtusendet. Osumi är byggt i gammal stil med sten och utsmyckade trä- detaljer. Servicen är i topp – en riktig överraskning efter ett par dagar Albanien och bästa tänkbara avslut på resan.

Johan Söderlund

Annons

Religiös upplevelse. Munkarnas ö i Skadarsjön i Montenegro. Precis intill ligger även nunnornas ö. Klostren är hem för ett 15-tal munkar och nunnor mitt i nationalparken.

Foto: Johan Söderlund Bild 1 av 3

Azurblå landsgräns. Intensivt blått och med badkarsvarma dopp. Skadarsjön ligger på gränsen mellan Albanien och Montenegro och är perfekt för äventyrliga utflykter.

Foto: Johan Söderlund Bild 2 av 3

Glad i vin. Balkan och Montenegro är en av världens äldsta vinområden med flera unika druvsorter som bara finns just här.

Foto: Johan Söderlund Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X