Annons

Richard Swartz:Balkan fast i militärens och mytens makt

Flera år efter kriget råder fortfarande urgamla maktstrukturer på Balkan, blandat med folkliga offermyter. Detta hindrar utlämnandet av krigsförbrytare som Mladiç och Karadziç till internationell domstol, utlämnanden som är viktiga om Balkan ska kunna moderniseras.

Under strecket
Publicerad

För hundra år sedan hade ”Glada Änkan” premiär i Wien, Franz Lehárs operett i vilken ett sändebud från ett mycket litet land får uppdraget att i Paris gifta sig med en rik änka för att rädda statens finanser. Allt står och faller med greve Danilo; när han håller den stenrika änkan i sina armar står fosterlandets öde bokstavligen på spel. Men Pontevedro lät misstänkt likt Montenegro och vreden var stor på Balkan. Man kände sig missförstådd, man var förlöjligad, och Lehárs operett gav upphov till diplomatiska förvecklingar.

Hundra år senare kan det verka som om inte mycket har förändrats: fortfarande skulle Balkan kunna definieras som den del av Europa där en hel stats öde kan ligga i händerna på en enda person. Men av den skönsjungande och i grunden oförarglige förföraren har blivit en brottsling som måste utlämnas till den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag; greve Danilo Danilovitj heter numera Ratko Mladiç, Radovan Karadziç eller Ante Gotovina. Och på Balkan känner man sig lika missförstådd och kränkt som för hundra år sedan eftersom krigsförbrytarna i befolkningens ögon är hjältar, en uppfattning som kanske inte alltid delas av de som regerar, men som ändå protesterar mot att möjligheten för deras land att bli upptaget i Europa gjorts beroende av vad som händer eller inte händer med en enda person. Så har en general Mladiç eller en general Gotovina tagit hela nationer som gisslan och hittills inte, trots alla deras patriotiska försäkringar, varit redo att offra sig för fosterlandet som en gång greve Danilo.

Annons
Annons
Annons