”Baljväxter ute sedan vi började äta potatis”

När trenderna inte kommer av sig själva får man ta saken i egna händer. Jenny Damberg såg tidigt att det var dags för baljväxterna och har nu skrivit en bok om den präktiga råvaran.

Under strecket
Publicerad

Jenny Damberg

Foto: Svenska Dagbladet
Annons

Jenny Damberg

Foto: Svenska Dagbladet
Efter reklamen visas:
Så gör du goda maränger på kikärtspad
Jenny Damberg
Jenny Damberg Foto: Svenska Dagbladet

Det började med en trendspaning – eller kanske snarare ett önsketänkande. Att baljväxter skulle bli nästa stora grej. Jenny Damberg skrev en artikel i Svenska Dagbladet i mars 2014 där hon frågade sig om inte tiden var mogen för en baljväxtrenässans.

–Det har varit en ratad råvara under lång tid. Egentligen har baljväxter varit ute sedan vi började äta potatis, säger Jenny Damberg.

Men nu verkar en vändning vara på gång. Inte bara för att Jenny Damberg har gjort kokboken Bönor, ärtor & linser (Natur & kultur) men också för att FN har utnämnt 2016 till baljväxternas år.

Baljväxter passar väl in i hälsotrenden, men också vegotrenden, och miljötrenden. Ändå har det inte gjorts många kokböcker om råvaran och bönor, ärtor och linser har varit ovanliga på finkrogarnas menyer.

Annons
Annons

–De är präktiga och billiga och inget som man unnar sig. Det är nog delvis därför som vi inte ser mycket baljväxter på krogen, säger Jenny Damberg.

Men även här skönjer Jenny en förändring. De japanska matlagningsteknikerna har fått brett fäste bland toppkockarna.

– Stjärnkrogen Gastrologik serverar ärtsoja och David Chang som driver Momofuko i bland annat New York, samt René Redzepi på Noma gör sin egen miso.

Kokboken tog ungefär ett halvår att göra och Jenny Damberg är noga med att påpeka att hon inte är kock utan en vanlig person som tycker om att laga mat.

–Boken innehåller hemmarecept. Jag har testat mig fram och utgått från rätter som jag själv tycker om och gjort egna varianter på dessa.

Ett av recepten som sticker ut i boken är maränger på kikärtspad som Jenny Damberg gör för SvD:s webbtv.

– Jag hittade receptet hos veganbloggaren Goose Wohlt. Det är ett genialiskt sätt att använda något av det äckligaste som finns, spadet i en konserv med kikärtor, för att skapa något av det godaste som finns – maränger.

Jenny Damberg är från början kulturjournalist men har med åren allt mer börjat skriva om mat och dryck. Det började med att hon bevakade Stockholm och insåg att maten och kroglivet var en viktig del av staden.

–Som en naturlig del av livet började jag också laga allt mer mat hemma. Helt plötsligt blev det mer intressant att äta middag hemma än att gå på klubb.

Förutom kokboken om baljväxter är hon också aktuell med en reportagebok om kvinnor och sprit, ”Som hon drack: Kvinnor, alkohol och frigörelse” (Bokförlaget Atlas), tillsammans med Lisa Wiklund.
Precis som med baljväxterna var det en oskriven historia.

–Fortfarande är det värre för en kvinna, än för en man att bli berusad. Man skulle kunna tro att vi borde ha kommit längre, säger Jenny Damberg.

Som exempel tar hon bloggaren och entreprenören Isabella Löwengrip som la upp en bild på sig själv när hon tog ett glas vin till lunch med en väninna.

–Då blev det debattstorm. Isabella är ju mamma och borde vara hemma och ta hand om sitt barn och laga mat. Men att hennes man har släppt ett eget vin, tillsammans med en kompis, under namnet Due padri (två pappor), är det ingen som reagerar över, säger Jenny Damberg.

Samtidigt är hon noga med att påpeka hur mycket som har hänt, att kvinnor för 60 år sedan inte ens hade laglig rätt att dricka lika mycket som männen.

Hennes eget förhållande till alkohol är gott.
– Jag älskar att kunna ta ett glas och tycker att det hör till ett av livets glädjeämnen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons