X
Annons
X
Recension

”Balenciaga: shaping fashion” Balenciaga på V&A är en modeutställning i världsklass

Cristobál Balenciagas till synes avslappnade aftonplagg visar sig vara korsetterade, vilket gjorde dem allt annat än bärbara. De ingår i en fantastisk utställning i London med den spanske modeskaparens verk, merparten från 1950- och 60-talen.

Dovima (Dorothy Virginia Margaret Juba) var en av 1950-talets främsta fotomodeller. Richard Avedon fotograferade henne iförd hatt och dräkt av Balenciaga utanför Café des Deux Magots i Paris 1955. Foto: Richard Avedon / V&A

På Victoria and Albert Museum i London hyllas den spanske modekreatören Cristobál Balenciaga i en utställning som sträcker sig över två våningar. Den innehåller över hundra föremål signerade Balenciaga, samt verk av samtida modeskapare influerade av honom.

Cristobál Balenciaga (1895–1972) växte upp i den baskiska småstaden Getaria och blev tidigt införstådd i skrädderiets konst: modern var sömmerska och som tolvåring började han som lärling hos en av traktens skräddare. Det var där som Markisinnan de Casa Torres fick upp ögonen för honom, och sponsrade ett försatt lärlingskap hos en damskräddare i Madrid. 1917 öppnade Balenciaga sin första boutique i badorten San Sebastian. Till följd av det Spanska inbördeskriget flyttade han till Paris, där han från och med 1937 presenterade haute couture-kollektioner, jämte tre spanska underlinjer.

Dovima (Dorothy Virginia Margaret Juba) var en av 1950-talets främsta fotomodeller. Richard Avedon fotograferade henne iförd hatt och dräkt av Balenciaga utanför Café des Deux Magots i Paris 1955.

Foto: Richard Avedon / V&A Bild 1 av 4

Critobál Balenciaga i arbete, Paris 1968.

Foto: Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos / V&A Bild 2 av 4

Alberta Tiburzi iförd ”envelope dress” av Balenciaga, fotograferad av Hiro för Harper’s Bazaar 1967.

Foto: Hiro / V&A Bild 3 av 4

Lisa Fonssagrives-Penn bär en kappa av Balenciaga, fotograferad av maken Irving Penn i Paris 1950.

Foto: Irving Penn / Vogue / V&A Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X