Recension

Mordet i Amsterdam. Theo van Goghs död och toleransens ­gränserBakvända tankar om tolerans - bok om mordet på Theo van Gogh

FANATISM. Genom ett automatiserat tänkande om rasism och tolerans förringar Ian Buruma de katastrofala följderna av mordet på den hollänske filmaren Theo van Gogh. Bokens resonemang är ett intellektuellt moras som inte gagnar någon, allra minst sanningen, skriver Lena Andersson.

Under strecket
Publicerad
Den kontroversielle filmaren och kolumnisten Theo van Gogh mördades den 2 november 2004.

Den kontroversielle filmaren och kolumnisten Theo van Gogh mördades den 2 november 2004.

Foto: REUTERS
Annons

Varje mord är en tragedi men det är oundvikligt att mord som riktar sig mot samhällets grundvalar väcker en fasa och vrede med vidare omfång. Såsom mordet på John Hron av svenska nynazister. Såsom mordet på Theo van Gogh i Holland i november 2004. Men den gången hände något besynnerligt. Omdömet fördunklades hos dem som kommenterade händelsen. Mördaren blev offer och mordoffret var den skyldige. När de mångkulturella friktionerna blir för svåra att se i vitögat tar man sin tillflykt till de färdiga tankarna, hur bakvända de än är. Filmaren, rabulisten och mediepersonligheten Theo van Gogh hade använt sin yttrandefrihet och tagit strid för frihetliga värden. För det fick han betala med sitt liv. Han sköts ihjäl på sin cykel. Därefter fick han halsen avskuren av en machete som sedan borrades in i hans bröstkorg. En lapp anslogs i samma bröstkorg med en mindre kniv. Dess text uppmanade till ”heligt” krig mot ”otrogna” och till mord på namngivna personer.

Det som borde ha lett till ramaskri och ovillkorliga avståndstaganden vändes i politiska och journalistiska kommentarer, inte minst i Sverige, till motsatsen: mordet på den anstötlige Theo van Gogh var ett tecken på det förtryck muslimerna i Holland led under. Det visade hur intolerant Holland blivit. Inte intolerant såtillvida att en människa hade avrättats på grund av en film han gjort, utan på så sätt att muslimer kände sig otrygga.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons