Kommentar

Håkan Lindgren:Bakteriesmoothies och insektsdiet är framtiden

Människan är beroende av ett samspel med bakterier och parasiter.
Människan är beroende av ett samspel med bakterier och parasiter. Foto: Lars Pehrson

Bakterier, insekter och elbatterier kan ge oss en ljusare framtid, tror forskare. Men pessimisterna pekar på farorna med den politiska polariseringen, skriver Håkan Lindgren.

Under strecket
Publicerad
Annons

Varje år ställer sajten Edge.org en fråga till omkring 200 personer vid forskningens frontlinjer. Bland de tillfrågade finns genetiker, fysiker, filosofer, folk som arbetar med artificiell intelligens, plus ett och annat wild card, som Kai Krause (kanske kommer någon ihåg det egensinniga landskapsmodelleringsprogrammet Bryce; det var hans verk). Frågorna är av typen ”Vad har du ändrat åsikt om?” eller ”Vilken vetenskaplig idé är det dags att pensionera?” Syftet är att provocera fram tankeväckande svar. I år löd frågan ”Vad är den mest intressanta vetenskapliga nyheten?”

Svaren är inte alltid intellektuellt knark, men tillsammans ger de en översiktsbild av vad som är på gång inom de olika forskningsfälten. Vad kommer vi att läsa mer om de närmaste åren? Bakterier. Insikten att människan är beroende av ett samspel med bakterier och parasiter håller på att slå igenom. Bakterierna på oss och i oss styr genernas aktivitet i våra kroppar, skriver bioantropologen Nina Jablonski. En torftigare bakterieflora kan leda till övervikt, allergier, möjligen också autism. Kanske kommer vi snart att se annonser för bakteriesmoothies mot allt från fetma till depression.

Annons
Annons
Annons