Annons
X
Annons
X
Sport
Analys

Anders Lindblad: Baksmällan efter OS sänkte DN-galan

Flera Stadionrekord, ett världsårsbästa och vackert väder.

Ändå blev DN-galan ett sömnpiller. Baksmällan efter OS var tung.

Moa Hjelmer efter 400-metersloppet på DN-galan.
Moa Hjelmer efter 400-metersloppet på DN-galan. Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX

I går skrev jag att Diamond League-galan på Stadion riskerade att bli ljummen. Den var snarare iskall.

Baksmällan efter OS och avsaknaden av superstjärnor som Usain Bolt, Mo Farah, David Rudisha och Jelena Isinbajeva var påtaglig. När inte heller de svenska affischnamnen presterade – eller i Michel Tornéus fall inte ens fick chansen att visa upp sig – infann sig aldrig den där magiska känslan på läktarna som annars är typisk för DN-galan.

För första gången på år och dar var det dessutom långt ifrån fullsatt: mest artiga applåder i stället för engagerat och spontant jubel. Det är otacksamt att arrangera den årliga galan bara veckan efter OS. Mättnaden efter festen i London låg kvar som ett mäktig ”shepards pie” över allt och alla. Det är visserligen orättvist att jämföra en Diamond League-gala med OS, men baksmällan blev än tydligare med höjdpunkterna från London så tätt inpå näthinnan.

Annons
X

När idrott är uppvisning blir det aldrig någon nerv – om det inte handlar om show i yttersta världsklass á la Bolt. Då ser jag hellre en het duell på 1500 meter i Finnkampen, där varje placering är avgörande, än olympiamästare utan krafter kvar.

Risken finns att det blir samma visa nästa år, då DN-galan avgörs veckan efter VM i Moskva. Förhoppningsvis kommer några av de absolut hetaste idrottarna då – eller allra helst har någon av de svenska affischnamnen tagit ytterligare ett kliv i karriären.

Det är givetvis trist att vår bäste friidrottare i London, OS-fyran Michel Tornéus, inte ens fick chansen att hoppa på Stadion då längdhopp inte ingick i programmet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Typiskt för kvällen var också att en gråtande Emma Green Tregaro slutade hoppa höjd innan hon ens börjat. Efter inhoppningen bestämde sig Emma för att avstå tävlingen – hon vågade inte hoppa när smärtan i fötterna gjorde sig påmind. Nu är risken stor att säsongen är över för hennes del.

  Angelica Bengtsson hade hoppats på svenskt rekord i stavhopp (4,58) men fick nöja sig med 4,46. Godkänt, men inte mer.

  Moa Hjelmer var sist i det högklassiga fältet på 400 meter. Hon brände sitt krut – både fysiskt och mentalt – i EM i Helsingfors, där hon tog guld, och det är inte att begära att hon ska hålla samma nivå resten av säsongen.

  Nästa helg avgörs SM på Stadion. Då är Stefan Holm och Carolina Klüft dragplåster. Holms tillfälliga comeback och Klüfts test att springa 400 meter häck i en av sina sista tävlingar känns mer kittlande än en avslagen gala i världsklass.

  Annons
  Annons
  X

  Moa Hjelmer efter 400-metersloppet på DN-galan.

  Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X