Annons
X
Annons
X

Bakslag inför toppmötet i Köpenhamn

Målet med klimatmötet i Köpenhamn kan ha skjutits i sank när de mäktiga länderna runt Stilla havet enades om att ett bindande avtal inte är möjligt.

Av Reuters, TT

Men förhandlingar fortsätter för att få fram en uppgörelse.

Den ekonomiska samarbetsorganisationen Apecs toppmöte i Singapore avslutades med ett gemensamt uttalande, där det konstaterades att ett bindande klimatavtal inte är möjligt vid mötet i Köpenhamn.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Ledarna är överens om att det vore orealistiskt att vänta sig att en fullständig bindande överenskommelse skulle kunna förhandlas fram tills Köpenhamnsmötet drar igång om 22 dagar, sade USA:s chefsförhandlare Michael Froman.

  Annons
  X

  Den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen anlände oväntat till mötet med ett kompromissförslag för att rädda det som räddas kan. Han föreslog en tvåstegslösning som går ut på att få fram en fungerande uppgörelse i klimatfrågan på toppmötet i Köpenhamn i december och skjuta på de juridiskt bindande detaljerna.

  Ledarna för de 21 Stillahavsländerna i Apec, inklusive USA:s president Barack Obama, var positiva till förslaget - och undvek därmed att helt ogiltigförklara toppmötet i Köpenhamn.

  Ändå finns förhoppningar om att positionerna kan flyttas fram inför Köpenhamnsmötet.

  – Det är inte dags att kasta in handduken. Jag tror det är tekniskt möjligt att komma överens om ett bindande ramavtal. Men det man behöver göra när så många sänker flaggan är att koncentrera sig på substansen. Fortsatta förhandlingar blir nödvändiga - därför är det en historisk möjlighet för Sverige att göra ett avtryck, säger Världsnaturfonden WWF:s generalsekreterare Lasse Gustavsson till TT.

  Singapore TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X