Annons
X
Annons
X

Bakslag för Schyman

Nu vill Gudrun Schyman byta namn på Feministiskt initiativ. Men styrelsen säger nej och kör därmed över sin talesperson.

Feministiskt initiativ bildades under stor uppmärksamhet våren 2005. Olika opinionsundersökningar pekade på en stor potential för ett feministiskt parti.

Snart skakades dock Fi av inre motsättningar. En av grundarna, litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström, hoppade av och under hårda anklagelser mot bland andra styrelseledamoten och genusprofessorn Tiina Rosenberg.

I valet 2006 lade bara 37 954 personer sin röst på Fi som därmed fick 0,68 procent av rösterna.

Annons
X

Nästa fredag inleder Fi sin kongress i Uppsala, och ska bland annat fastställa EU-listan som enligt valberedningens förslag toppas av Gudrun Schyman. Hon föreslås också bli omvald som talesperson tillsammans med Stina Sundberg.

Men Gudrun Schyman har drabbats av ett bakslag inför kongressen. Styrelsen säger nej till hennes förslag att Feministiskt initiativ ska byta namn till Feministerna.
–Jag har föreslagit Feministerna för att det tydligt talar om vilken ideologisk utgångspunkt vi har. Det visar också vår ambition att samla feminister för ett organiserat parlamentariskt arbete, säger Gudrun Schyman.

Hon tycker att namnbytet skulle markera att Fi har genomgått en mognadsprocess, och nu är klart inriktade på att arbeta parlamentariskt. Enligt Schyman avslog styrelsen hennes förslag bland annat med argumentet att Fi är ett väl inarbetat namn, som folk känner igen. Men hon har inte gett upp hoppet om att kongressen ska stödja hennes linje, och känner sig inte skadskjuten som talesperson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det är ju sällan jag är det, säger Gudrun Schyman.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X