Bakslag för Pentagons Guantánamo-metoder

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON Den amerikanska senaten går emot president George W Bush med nya bestämmelser som måste följas vid internering och förhör mot fångar oavsett var de befinner sig.
Lagen klubbades sent i förrgår med övertygande majoritet, 99-9, trots hot om veto från Vita huset.
Initiativtagaren, republikanen John McCain som själv var krigsfånge i över fem år i Nordvietnam, framhöll att detta också är ett svar på propåer man fått från aktiva militärer som förgäves försökt få besked om vad som gäller från Pentagon. Nu är det meningen att man ska återgå till vad som gällt tidigare, i arméns gamla handbok.

Detta visar att man i kongressen tagit intryck av kritiken, både inom USA och i omvärlden, mot vad som skett i Guantánamo-basen på Kuba och i Abu Ghraib-fängelset i Bagdad. Det var samtidigt ännu ett bakslag för Bushadministrationen som just nu kämpar mot vikande opinionssiffror och mot ett uppror inom den egna konservativa flygeln mot HD-kandidaten Harriet Miers.
I ett längre tal i går tecknade Bush ett
tydligare porträtt av fienden och jämförde kampen mot terrorismen med det långa kalla kriget mot kommunismen. Men förhandslöftena om nyheter i talet uppfylldes inte, menade flera bedömare efteråt. Bush uppgav att USA och dess allierade hejdat tio al-Qaida-tillslag, varav tre på amerikansk mark, sedan den 11 september 2001. Här framhöll framträdande reportrar att åtminstone ett par av dessa var kända.

Annons
Annons
Annons