Annons
X
Annons
X

Bakslag för Obamas it-chef

Efter bara en vecka på jobbet tvingades Barack Obamas nationella it-chef ta ledigt från sin nya tjänst. Orsaken var att FBI gripit två personer med koppling till hans förra arbetsplats. De misstänks för mutbrott med mera.

President Barack Obama har haft uppenbara problem med flera av sina utnämningar till olika ministerposter.

Ytterligare ett bakslag kom i slutet av förra veckan när även den nyutnämnde Vivek Kundra, ofta beskriven som USA:s nationella it-chef, tvingades ta ledigt från sitt nya jobb.

Vivek Kundra är bara 34 år och hade tidigare motsvarande jobb i Washington DC.

Annons
X

Där misstänks nu en anställd och en underleverantör bland annat för mutbrott och för att ha tagit ut lön för låtsas-anställda som aldrig uträttat något jobb. Vivek Kundra är inte misstänkt för något brott. Men uppenbar- ligen tyckte man ändå det var bäst att han tillfälligt kopplas bort från sitt nuvarande arbete.

Beskedet är ett klart bakslag för Vivek Kundra som arbetat hårt för att minska risken för korruption och för att skapa mer öppna offentliga system. Han har tidigare också uppnått mycket bra resultat och siktar på att fram-över göra stora förändringar när det gäller de amerikanska myndigheternas it-användning.

När Vivek Kundra trädde till talade han bland annat om att det i den offentliga sektorn fanns en överdriven tro på att man måste ha specialbyggda system. Då blir det dyrt och det har lett till att offentliganställda nu har alldeles för liten tillgång till it. Enligt Vivek Kundra borde den offentliga sektorn istället använda samma billiga standardsystem som alla andra.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han har också sagt att det offentliga bör vara snabbare med att gå över till att använda datamoln, där program och information finns tillgängliga via internet istället för att vara installerade i varje persondator.

  En riktigt storslagen tanke som Vivek Kundra driver bygger på att myndigheterna ska göra all den information de sitter på tillgänglig för allmänheten, förutsatt att den inte är för känslig. På så sätt kan man skapa underlag för vetenskapliga framsteg och skapa en rad nya tjänster, på samma sätt som man fick fart på navigation när den amerikanska militären släppte på informationen från sina gps-satelliter.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X