Bakslag för kinesisk 3G

Testerna av Kinas egen 3G-standard, td-scdma, har gått sämre än väntat. Det innebär att fördelningen av de nya 3G-licenserna kan försenas ytterligare och det påverkar i så fall både Ericsson och Nokia.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är den engelskspråkiga kinesiska tidningen China Daily som på sin webbsajt rapporterar om förseningen. Tidningen hänvisar till flera icke namngivna industrikällor.
Enligt uppgifter som de kinesiska myndigheterna kom med under förra året skulle testerna av all utrustning som följer standarden td-scdma vara klar den här månaden. Så verkar det alltså inte bli och enligt China Daily kan det bli förseningar på mellan ett halvår och ett år.
Det är processorerna i de nya 3G-mobilerna som inte fungerar tillräckligt bra. I testerna gick det bara att ringa vanliga röstsamtal och skicka korta textmeddelanden, sms.
Däremot gick det inte att skicka bilder, använda videotelefoni eller ladda ned och spela upp videofilmer. Och just det här är kärntjänster i de nya 3G-näten.

För den kinesiska regeringen är det ett klart bakslag. För att stärka den inhemska industrin driver myndigheterna hårt på för att få fram en egen fungerande 3G-lösning, td-scdma.
Td-scdma skulle då bli ett komplement till cdma2000, som främst är
intressant för en del amerikanska telebolag, och till wcdma som väntas bli den helt dominerande 3G-standarden i världen med en stark bas i Europa och Asien.
Men hur licenserna ska fördelas mellan telebolag och olika standarder är fortfarande högst oklart.
I branschen har man länge räknat med att fördelningen snart ska bli av och de senaste stalltipsen pekar på att det blir mot slutet av året.
En möjlig fördelning är då att det blir en wcdma-licens, en för cdma2000 och en blandad licens för både wcdma och td-scdma. Målet är sedan att näten ska vara i kommersiell drift inför OS i Peking 2008.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons