Annons
X
Annons
X

Bakslag för internetaktivister om telekompaketet

Europaparlamentet kommer enbart att driva frågan om domstolsbeslut innan någon stängs av från internet i förlikningsprocessen om EU:s telekompaket. Därmed blir det ingen diskussion om nätneutralitet under förlikningen med ministerrådet. ”En besvikelse”, säger Christian Engström (PP) till SvD.se.

Intresset har under dagen varit stort inför Europaparlamentets möte om förlikningsprocessen om telekompaketet. 27 parlamentariker ingår i förlikningsgruppen och idag diskuterades vilken linje man ska driva i förhandlingarna med ministerrådet.

Att parlamentet även i fortsättningen kommer att kräva att internetanvändare inte ska kunna stängas av från nätet utan ett föregående domstolsbeslut har varit klart sedan tidigare. Som SvD.se tidigare rapporterat säger flera svenska parlamentariker som ingår i gruppen att de inte kommer att kompromissa om saken.

Däremot har det varit oklart vilken linje parlamentet kommer att driva i frågan om så kallad nätneutralitet. Det handlar om vem som ska ha rätt att bestämma vilka sajter användarna ska kunna surfa in på eller vilken internettrafik som ska prioriteras.

Annons
X

Ett exempel är telefontjänsten Skype – flera internetoperatörer vill spärra tjänsten eftersom den konkurrerar med den egna telefonin. Med lagstiftning om nätneutralitet skulle detta bli olagligt.

Men redan i maj röstade parlamentet nej till lagstiftning om nätneutralitet och idag gick man på samma linje. Parlamentets förlikningsgrupp beslutade att inte driva frågan i förhandlingarna med ministerrådet.

– Vi har enats om att inte öppna upp hela paketet till diskussion, säger Eva-Britt Svensson (V) till SvD.se.

Hon har tidigare varit för lagstiftning som ska garantera nätneutralitet – men röstade idag för att man inte ställer det kravet i förhandlingarna med medlemsländerna i ministerrådet.

– Hade vi gjort så skulle vi riskera att även 138:an (kravet på domstolsprövning före avstängning, red anm) faller. Min uppfattning är att det i stort sätt är omöjligt att få rådet att acceptera 138:an, och skulle vi då öppna upp för ytterligare förändringar så skulle det bli ännu värre, säger Eva-Britt Svensson efter mötet.

Hos den Gröna gruppen i parlamentet uttrycks dock besvikelse. Piratpartisten Christian Engström representerar gruppen i förlikningsgruppen och han är kritisk till dagens beslut. ”En besvikelse”, anser han.

– Det känns bakvänt att börja med att bakbinda oss på det här sättet. Vi vet ju inte ens vad det är rådet ogillar med 138:an och då kan vi ju säga att vi bara ska diskutera den frågan.

– Jag tycker att politiska beslut ska fattas så att det blir bra för Europa. Att då springa runt och vara taktisk och vara rädd för att ta diskussionen i sak har jag väldigt svårt att förstå, säger Christian Engström.

Eva-Britt Svensson och Christian Engström är dock överens om en sak – parlamentet ska inte kompromissa om domstolsprövningen innan avstängning av internetanvändare. Det gör att förhandlingarna ser ut att bli tuffa och bland annat har svenska Näringsdepartementet sagt att förslaget är ”helt oacceptabelt”.

– Om inte ministerrådet köper 138:an så faller telekompaketet. Jag kan aldrig acceptera att 138:an tas bort och får vi inte igenom den blir konsekvensen att paketet faller, säger Eva-Britt Svensson.

Under kvällen beslutades också att parlamentets förhandlingsgrupp i de så kallade trepartsmötena med ministerrådet ska bestå av rapportören Catherine Trautman, vice talmannen Alejo Vidal-Quadras och ordföranden i industriutskottet Herbert Reul.

Ett första möte är inplanerat till tisdagkväll.

– Hela parlamentets förlikningsgrupp träffas sedan den sjunde oktober igen. Vi har regelbundna möten och de tre måste förankra allt de kommer överens om i gruppen.

Följ SvD.se om integritetsfrågor twitter.com Läs tidigare artiklar om telekompaketet svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X