Annons
X
Annons
X

Bakslag för Antipiratbyrån

Regeringsrätten säger nej till Antipiratbyråns önskan att IP-nummer inte ska betraktas som en personuppgift och går istället på Datainspektionens linje.
Men beslutet får inga konsekvenser för jakten på fildelare, anser både Antipiratbyrån och Datainspektionen.

Foto: SCANPIX ARKIV

Frågan handlar egentligen om huruvida ip-nummer ska tolkas som en personuppgifter. Datainspektionen har länge hävdat att ett ip-nummer faktiskt kan vara en personuppgift och därmed faller under personuppgiftslagen (PUL)

Det har dock Antipiratbyrån motsatt sig och i instans efter instans har de hävdat att ip-nummer inte är en personuppgift och att de därför ska få samla in och lagra uppgifterna utan hänsyn till PUL.

Men nu går regeringsrätten på Datainspektionens linje. Det blir konsekvensen sedan rätten inte ger Antipiratbyrån prövningstillstånd och därmed inte tar upp målet.

Annons
X

– Det innebär att ip-nummer kan vara en personuppgift, konstaterar Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen.

På Antipiratbyrån såg man fram emot en prövning i regeringsrätten.

– Jag är förvånad. Frågan om IP-nummer är en personuppgift är osäkert i hela Europa. Därför hade det varit bra om saken hade fått prövas i EG-domstolen, säger Henrik Bengtsson, advokat och företrädare för Antipiratbyrån i målet, till SvD.se.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samtidigt får dock beslutet inga större konsekvenser för jakten på fildelare. Det konstaterar både Jonas Agnvall på Datainspektionen och Henrik Bengtsson.

  Både Antipiratbyrån och Ifpi har nämligen haft undantag från PUL – beslutade av just Datainspektionen – som innebär att de haft rätt att samla in och lagra uppgifterna.

  Och trots att Antipiratbyråns undantag har gått ut tyder mycket på att de även i fortsättningen kan fortsätta registrera ip-nummer på misstänkta fildelare. Skälet: Ipred gör att reglerna i PUL inte gäller.

  – Särlagstiftning om personuppgifter har alltid överträde mot personuppgiftslagen. Vi ska utreda vad Ipred får för konsekvenser i höst, men vår tolkning är att Ipred gör att de faktiskt kan samla in de här uppgifterna, säger Jonas Agnvall till SvD.se.

  Tidigare idag har medieuppgifter cirkulerat att Ipred skulle bli tandlös i och med regeringsrättens beslut. Men det håller alltså inte Jonas Agnvall med om.

  Antipiratbyrån konstaterar att deras arbete fortsätter som tidigare.

  – För Antipiratbyrån och andra upphovsrättsinnehavare innebär det här ingenting, nada, säger Henrik Bengtsson.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X