Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Kristin Lundell: Baksidan med Solsidan

TV-SERIER Äggkastning och klasshat känns inte så konstruktivt, men Kristin Lundell tror ändå att är det nyttigt att då och då byta plats i vi-och-dom-ekvationen.

Det finns egentligen bara en sak som bekymrar mig just nu: Allt. För sakta men säkert har vår nutid gått och blivit en parodi som vi alla tvingas spela med i. Förra helgen anordnades en överklassafari till Saltsjöbaden där resenärerna med egna ögon skulle få skåda samhällets bättre bemedlade.

I teorin – med tanke på den närmast bisarra succé som Medelsvensson-komedin Solsidan resulterade i – borde köerna ha ringlat sig långa med barnfamiljer som löst biljett för att få se Henrik Dorsins karaktär Ove Sundberg dyka upp bakom ett hörn. Men det var inte Solsidantittarna som var målgruppen för den fullbokade resan som anordnades av förbundet Allt åt alla.

När bussen kom fram till resmålet bombarderades de med ägg från Saltisungdomar som, när de tillfrågades av en reporter från Aftonbladet, mött upp för att ”hävda sitt revir”. Så djuriskt det låter. Knappast det bevis på god kultur som överklassen annars brukar hävda som en av sina egna främsta egenskaper.

Annons
X

Men visst är det lika nyttigt att någon gång få byta plats i vi-och-dom-ekvationen som det är skrämmande att plötsligt befinna sig på andra sidan – att få sin status ifrågasatt och hotad. Bussresan till Solsidan var inte ett besök hos överklassen som skulle göras med lika beundrande ögon som vi blivit vana att se hemmafruar från Hollywood. Det här var en annan resa – ett satiriskt inslag i en annars så politiskt farsartad samtid. Ett nyttigt – om än dessvärre löjligt med sin Odla ditt klasshat-paroll – inlägg i en debatt som inte orkar ta skruv.

Igår kväll visade Kanal5 ett nytt avsnitt i det mest osmakliga programmet som går på svensk tv: Den hemlige miljonären. Där kan vi tala om en social safari som blivit så etablerad att den går att visa på tv. Programmet, som bygger på en idé från brittiska Channel4, går ut på att en rik människa under en vecka får leva ”under cover” i en fattig miljö. De får hjälp av en stylist att ta på sig det fulaste de har i sin garderob – så att de ska kunna smälta in! – och antar ett falskt namn.

Igår var det it-miljonären Daniel Mühlbach som fick lämna sin villa i Edsviken för att istället flytta in i en liten lägenhet i Akalla. Där får han möta Anitha som hjälper papperslösa flyktingar, han får träffa en utvisningshotad familj med en apatisk åttaårig flicka och han får träffa Abbe som hjälper ungdomar att förändra sina liv.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Först på slutet avslöjar miljonären att han är just miljonär. Då delar han ut pengar, får tack och kram och tar sedan på sig sina riktiga kläder och åker hem till sin familj. Kvar stannar inte bara de som inte kan ta sig därifrån utan också en känsla av tomhet. En känsla som formulerades när miljonären Bengt Sundström beskrev sin vecka, där han försökt förhandla till sig mängdrabatt från en säljare av de hemlösas tidning Faktum, som ”en väldigt positiv upplevelse”.

  Att Kontoret, tv-serien om Ove Sundberg från Solsidan som har premiär på TV4 den 12 februari, förväntas bli en sådan succé att sponsorplatserna sålde slut redan i oktober är egentligen logiskt. Av dåtidens politiska drömmar och slagord finns nu bara ett tomt ”Tjenare mannen” kvar.

  Först kom underklassafarin blog.svd.se Överklassafari möttes av äggkastning blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X