Baksidan av alla ska bekräftas

KUNGABOKEN Den motvillige monarken är en skandal i tiden. Sällan har en så harmlös produkt väckt en sådan uppmärksamhet. Är det ett tecken på att vår tid är mer puritansk, viktoriansk och nymoralistisk än vi tror? undrar John Chrispinsson.

Under strecket
Publicerad

Den svenska historien är proppfull av kungligt skvaller. I det sammanhanget är det som påstås om Carl XVI Gustaf bagatellartat, skriver John Chrispinsson.

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Annons

I vår tid har alla rätt att göra sig hörda och bli trodda. Det är sympatiskt och demokratiskt, men också problematiskt. Författaren Thomas Sjöberg har rätt att bli tagen på lika stort allvar som när han skrev sin bok om porrkungen Berth Milton. Medskribenten Deanne Rauschers uppgifter ska uppmärksammas på samma sätt som när hon skrev om bordelldrottningen Doris Hopp. Förlaget Lind & Co ska ha samma tyngd som när man nu ger ut flickfotografen Bingo Rimérs bekännelser.

Även deras källor måste respekteras. Här finns en innehavare av en illegal klubb som numera erinrar sig händelser. Här finns en tidigare krogägare, Björn Borgs kamrat och välkänd från veckopressens festbilder. Här finns ett okänt antal kvinnor i fyrtio–femtioårsåldern, bland dem en före detta modell som själv beskrivit sig som hemlös efter sina drogproblem. Deras uppgifter måste naturligtvis få bli offentliga, sedan får varje människa själv göra sin bedömning av trovärdigheten i upphovsmakare och källor.

Annons
Annons
Annons