Recension

Min vän Stieg LarssonBaksi missar målet med sin Larssonbok

Likt Di Levas klassiska refräng undrar man lite uppgivet: vem skall jag tro på? Kurdo Baksis bok ”Min vän Stieg Larsson” har skapat rubriker i parti och minut redan innan recensionsdagen, ursprungligen bland annat på grund av det som skrevs om Larssons tid på TT, och den ”brist på opartiskhet, relevans och neutralitet i texterna” som han där ibland uppvisade enligt Baksi. Upprörda genmälen lät, kanske förståeligt, inte vänta på sig.

Under strecket
Publicerad
Kurdo Baksi

Kurdo Baksi

Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX
Annons

Sedan hävdade Larssons TT-kollega Anders Hellberg i en debattartikel i DN att Stieg Larsson minsann inte kunde skriva, och undrade om inte Eva Gabrielsson kanske skulle tillskrivas äran för ”Millennium”-trilogin. Påståenden, motpåståenden, tillbakatagna påståenden och tillbakatagna tillbakataganden har susat genom luften, och att försöka hitta något slags obesmittad objektiv sanning om hur det egentligen var är helt omöjligt, och frågan är om det ens är intressant.

Roten till all uppståndelse är förstås fenomenet ”Millennium”, snarare än dess författare, och när de frågor och diskussioner som egentligen borde röra fenomenet istället börjar kretsa kring författaren är det inte konstigt att debatten hamnar på en tröttsam nivå.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons