Annons

Bakpulver eller bikarbonat vad är skillnaden?

SvD:s Ingrid Eriksson besvarar dina frågor om matlagning.

Under strecket
Publicerad

Fråga:

Jag har sett liknande recept på matbröd där det i ett ska vara bikarbonat och i ett annat bakpulver. Jag undrar vad skillnaden är? Kan man byta ut det ena mot det andra?

Nina Moberg

Svar:

Bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse och är ett svagare jäsmedel än enbart rent bikarbonat. När man tillsätter vatten reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och bakverket jäser. Bikarbonat och bakpulver är i princip utbytbara. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. Men om man byter ut bakpulver mot bikarbonat är det viktigt att receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron.

matfragan@svd.semailto:matfragan@svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons