Bakom uppriktigheten anas ett vredgat ansikte

Under strecket
Publicerad
Annons

Inga-Lina Lindqvist
Avdelning för påhittade föremål
88 s. Wahlström & Widstrand. CA 195:-

”Lev för att leva”, sade Flaubert och skapade Emma Bovary, som - ohjälpligt insnärjd i den sentimentala romanens ljuva förljugenhet - gick miste om sitt eget liv.
”Läs, skriv och lev” kunde Inga-Lina Lindqvist ha haft som sitt valspråk när hon, en trulig 15-åring, kom hit från Sovjetunionen för 24 år sen. Hennes fjärde bok är en bruksanvisning över hur man med påhittade föremål kan bygga upp och möblera ett verkligt liv. Intelligent som hon är, vet Inga-Lina Lindqvist att allt, från trottoarplattor till kungakronor, är påhittade föremål. Därför tar hon dem på djupaste allvar.
På sidan 23 i den inalles 88 sidor korta boken Avdelningen för påhittade föremål ropar en man på Centralen med hög röst och stark brytning efter avdelningen för påhittade föremål. Om han bara hade gått några steg i riktning mot Pocket Shopen, tänker läsaren, kunde han få famnen full av dem.
Men förmodligen letade mannen efter sina
borttappade handskar, inte efter litteratur och ett nytt sätt att leva. Han var nästan alldeles säkert inte av samma sort som Inga-Lina Lindqvist, som om sig själv avslöjar att ”...de levande lyssnade jag inte på men böckernas råd följde jag blint.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons