Emelie Roos:Bakom Ungerns taggtråd avskaffas demokratin

Emelie Roos
Att det än en gång byggs murar med taggtråd i Europa är en smärtsam symbolik som skakar europatanken i grunden, skriver Emelie Roos
Att det än en gång byggs murar med taggtråd i Europa är en smärtsam symbolik som skakar europatanken i grunden, skriver Emelie Roos Foto: Darko Vojinovic / TT NYHETSBYRÅN

Det paradoxala i att Ungern, som var först ut med att riva järnridån i Europa, nu bygger en ny mur mot omvärlden är talande för utvecklingen på Europas östra flank.

Under strecket
Publicerad
Annons

Premiärminister Viktor Orbán har under det senaste året visat att han menade allvar med sitt uttalande i juli 2014 då han öppet meddelade att Ungern skulle avskaffa den liberala demokratin eftersom den inte längre var globalt konkurrenskraftig. Istället skulle man blicka mot förebilder som Kina, Ryssland och Turkiet.

Ungern har nu inlett arbetet med att uppföra ett 18 mil långt och fyra meter högt stängsel mot den serbiska gränsen. Syftet med muren är att stoppa migranter från krigshärjade Syrien, Afghanistan och Irak men även från Kosovo.

Annons
Annons
Annons