Bakom humanitetens mask

OMSKÄRELSE I var sitt debattinlägg uttrycker Lars Dencik och Lena Einhorn en oro för att bland annat Bengt Westerberg underblåser en intolerans mot judar och muslimer när han argumenterar för ett förbud mot omskärelse av pojkar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Brit mila, omskärelsen av den nyfödde judiske pojken, är ett definierande element i judiskt liv. Inga vetenskapligt underbyggda rapporter dokumenterar att brit mila skulle vara till skada varken medicinskt, psykologiskt, eller sexuellt för de judiska män som har blivit omskurna som spädbarn – då skulle sedvänjan naturligtvis inte praktiseras. Inte heller hörs klagomål från dem som har blivit omskurna – i Sverige gäller det i stort sett samtliga män i de judiska församlingarna. Tvärtom ser dessa män, som i de flesta fall är väl upplysta och utbildade människor, i allmänhet till att deras egna söner när de är nyfödda också blir omskurna. Det har till exempel jag själv gjort.

Vilka motiv är det som i själva verket driver några majoritetssvenskar, häribland ordföranden för den nytillsatta statliga ”Utredningen om ett effektivare arbete mot främlingsfientlighet och liknande intolerans” (A2011:02) före detta folkpartiledaren Bengt Westerberg, att vilja förbjuda en för oss, men inte för dem, såväl religiöst som kulturellt och identitetsmässigt fullständigt central tradition?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons