Bakläxa för Byggnads i Vaxholmsmålet

Byggnads blockad av bygget i Vaxholm 2004 var ett omotiverat hinder för friheten för tjänster inom EU. Det slog EU:s domstol fast på tisdagen.

Under strecket
Sveriges Nyheter
Publicerad
Annons

Dotterbolaget till det lettiska företaget Laval blev i november 2004 utsatt för en facklig blockad sedan förhandlingarna om kollektivavtal med fackförbundet Byggnads misslyckats. Företaget tvingades så småningom ge upp det pågående skolbygget och kontraktet med kommunen revs upp. Blockaden ledde till att bolaget försattes i konkurs.

I mars 2005 tog arbetsdomstolen ställning i konflikten genom ett provisoriskt beslut. Då bedömde AD att den fackliga blockaden inte stred mot reglerna. Men AD tog inte slutlig ställning, utan valde att vända sig till EU:s domstol och bad om hjälp med bedömningen. Och nu har EU:s domstol beslutat att blockaden var ett omotiverat hinder för friheten för tjänsten inom EU. Enligt domstolens pressmeddelande är rätten att vidta fackliga stridsåtgärder en grundläggande rättighet, men stridsåtgärderna måste vara grundade på tvingande hänsyn till allmänintresset, skriver Svenska Dagbladet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons