Annons
X
Annons
X

Bakgrund: SVT:s reportage om Bjästafallet

Reportaget i onsdagens Uppdrag granskning i SVT handlade om hur 14-åriga ”Linnéa” hade våldtagits på en skoltoalett. Men när hon anmälde övergreppet förlorade hon sina kompisar och vuxenvärlden vände henne ryggen.

Den 15-åriga pojke som flickan anmälde för våldtäkt dömdes för brottet. Men skolan valde ändå att förhålla sig neutral till händelsen, berättar SVT:s Uppdrag Granskning.

Trots att pojken dömdes för våldtäkten och fick besöksförbud gentemot Linnéa, bjöd prästen i den kyrka där skolavslutningen skulle hållas, in honom för att delta.

I SVT:s Uppdrag Granskning uttrycker prästen också att det var starkt att se den ”demonstration” som pojken sedan gör genom att dela ut blommor till sina klasskamrater och lärare.

Annons
X

Flickan valde att inte delta under skolavslutningen.

På nätet och i det lilla samhället smutskastas Linnéa samtidigt som den våldtäktsdömde hyllas, enligt SVT:s Uppdrag Granskning. Linnéa väljer att flytta till en annan ort.

Senare under skolavslutningskvällen våldtar samma person ytterligare en till flicka. Också för den våldtäkten döms han, men ännu en gång är det offret som smutskastas och killen som får stödet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vill du gå direkt till SVT Uppdrag gransknings webbsajt för fler artiklar och tv-klipp kan du
  klicka här .

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X