Annons

Bakar stans godaste semla: ”Detaljerna gör den unik”

”Känns att den är gjord av en bagare och inte maskin.” För första gången tog Valhallabageriets klassiska semla hem segern i SvD:s test. Vad är vinnarsemlans hemlighet?

Under strecket
Publicerad

Fredrik Eiserman på Valhallabageriet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 3

En vinnare skapas.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 3

Vinnarsemlan.

Foto: Lars PehrsonBild 3 av 3

Fredrik Eiserman på Valhallabageriet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Fredrik Eiserman på Valhallabageriet.
Fredrik Eiserman på Valhallabageriet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Jubel bryter ut bland bagarna på Valhallabageriet när de får beskedet: SvD:s testpanel har röstat fram deras semla som Stockholms bästa i en jämförelse av semlor från elva bagerier. Chefskonditor Fredrik Eiserman är stolt och glad:

– Det är jättekul. Det ligger mycket energi och tanke bakom våra semlor.

Uppemot 15 000 semmelbullar gräddas i Valhallabageriets ugnar under en säsong. Bara på fettisdagen bakas ungefär en tredjedel av dessa – på en enda dag producerar Fredrik Eiserman och kollegorna mellan 5 000 och 6 000 semlor. Det gäller att ligga i.

– Det är många som jobbar stenhårt den dagen. Vi är åtta till nio personer som bara gör semlor, berättar han.

Valhallabageriet, som slog upp sina portar på Östermalm 2004, börjar alltid att baka sina semlor varje år i mitten på januari. Då har redan många bagerier sålt det klassiska bakverket i flera veckor.

Annons
Annons

En vinnare skapas.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Vinnarsemlan.

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2

– Folk längtar mer för varje år och det blir allt mer galet. Förvånansvärt mycket semlor går åt redan första veckan.

En vinnare skapas.
En vinnare skapas. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vad är då hemligheten bakom Stockholms godaste semla? SvD:s testpanel imponeras av den hemmagjorda smaken, tuggmotståndet i mandelmassan och den spänstiga bullen. Dessutom får semlan många plus i kanten för grädden.

Valhallabageriets recept har varit med länge. Chefskonditorn beskriver ödmjukt vinnarbakelsen som en ”helt vanlig semla”.

– Grunden har vi alltid haft, men vi försöker förbättra den varje år. Mandelfyllningen har lite bitar i sig för att ge en härlig konsistens. En supermjuk bulle och lättvispad grädde, nästan flytande, då är den som bäst. Det gäller att hitta rätt balans så den fortfarande håller formen.

Till skillnad från många bagerier satsar Valhalla enbart på den klassiska semlan – här finns inga semmelwraps, wienersemlor eller nachosemlor. Ett medvetet val, enligt Fredrik Eiserman.

– Vi vill hålla det klassiskt – det är vad våra kunder vill ha. Vi har hellre en riktigt, riktigt bra semla än flera medelmåttiga och lägger väldigt mycket tanke på hur vi ska baka den för att den ska vara så mjuk och saftig som möjlig. Det är smådetaljerna som gör vår bulle unik.

Vinnarsemlan.
Vinnarsemlan. Foto: Lars Pehrson

Men hur äter då en expert sin semla? Hetvägg (med varm mjölk) eller ej?

Chefskonditor Fredrik Eiserman vill helst inte ha ”något som distraherar”.

– Jag föredrar att äta den precis som den är, helst så nygjord som möjligt. Jag tar av locket och äter det först med ungefär en tredjedel av grädden. Sen är det bara att trycka i sig resten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons