Baka nya fikafavoriterna – utan socker och gluten

Foto: Cornelia Schmidt

Även den som vill eller måste avstå från vanligt mjöl och vitt socker kan bli sugen på en kaka eller en bakelse. De här recepten innehåller varken gluten, mjölk, ägg eller vitt socker.

Under strecket
Publicerad
Annons
Cornelia Schmidt
Foto: Cornelia Schmidt
Cornelia Schmidt
Foto: Cornelia Schmidt
Cornelia Schmidt
Foto: Cornelia Schmidt
Cornelia Schmidt
Foto: Cornelia Schmidt
Cornelia Schmidt
Foto: Cornelia Schmidt

1 / 1

Hallongrottor

Foto: Cornelia Schmidt

12 formar

1 1/2 dl mandelmjöl
1 dl maizena majsstärkelse
2 msk majsmjöl
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
1 dl rumstempererad kokosolja
2 msk agavesirap
Hallonsylt
2 dl frysta hallon
1 msk kokossocker

1. Sylt: Lägg hallon och kokossocker i en tjockbottnad kastrull, mosa hallonen med en sked och koka ihop några minuter. Ställ åt sidan.

2. Värm ugnen till 200 grader.

3. Blanda mandelmjöl, maizena, majsmjöl, vaniljpulver och salt i en skål. Tillsätt kokosolja och agavesirap och blanda till en deg.

4. Dela degen i 12 lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg i en liten cupcakeform på en plåt. Tryck en liten grop i mitten av varje boll och lägg i en klick hallonsylt.

5. Grädda i ca 10 minuter.

Små jordgubbstartletter

Foto: Cornelia Schmidt

6 minitartletter

Botten

1 dl mandelmjöl
1/2 dl havremjöl (mixa havregryn om du inte har färdigt mjöl)
2 msk kakao
2 msk mandelsmör
2 msk lönnsirap
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Fyllning

1 dl cashewnötter (blötlagda i minst 2 timmar)
2 dl + 6 st frysta eller färska jordgubbar
1 msk färskpressad citronjuice
1 msk agavesirap
3 msk rumstempererad kokosolja
Ev kokossocker

1. Sätt ugnen på 175 grader. Ställ ut 6 små pappersformar (t ex små cupcakesformar) på en plåt.
2. Lägg alla ingredienser till botten i en mixer. Mixa tills det går att forma bollar av degen.
3. Tryck ut degen i pappersformarna. Det är lättast att rulla en liten boll av en del av degen i handen och platta till den med tummen, så har du en botten. Rulla en orm av en ny bit deg, platta till och sätt den som vägg i pappersformen. Tryck ihop degbitarna i formen lätt med fingrarna.
4. Grädda bottnarna i ugnen 10–12 minuter. Låt svalna.
5. Fyllningen: Skölj av cashewnötterna och lägg dem i en mixer. Mixa så fint det går. Tillsätt 2 dl jordgubbar, citronjuice och agavesirap och mixa till en jämn mousse.
6. Tillsätt kokosoljan och mixa ihop snabbt. Fyll en spritspåse med moussen och lägg den i frysen en stund tills den blivit fast nog att spritsa.
7. Lägg de 6 jordgubbarna i en kastrull och värm dem på låg värme (om de är frysta). Pudra dem med lite kokossocker om du vill. Låt svalna.
8. Lägg en jordgubbe i botten av varje pajskal. Spritsa på jordgubbsmoussen. Ställ in i frysen tills moussen är fast.

Chokladbakelser

Foto: Cornelia Schmidt

Aquafaba ersätter ägg i de här bottnarna och kikärterna som blir över kan man rosta till snacks.

5 bakelser

Botten

80 g mörk choklad (70 proc)
1/2 dl aquafaba (spadet från konserverade kikärter)
3 msk kokossocker
1 dl mandelmjöl
4 msk kakao
3 msk potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Fyllning

Ca 3 dl jordgubbar
175 g (ca 2 1/2 dl) kokosgrädde (bara det tjocka från en konservburk som har stått i kylskåp över natten)

Dekoration

Färska jordgubbar
Skivad choklad

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält chokladen på låg värme under omrörning.
3. Vispa aquafaba och kokossocker pösigt med en elvisp. Blanda mandelmjöl, kakao, potatismjöl, bakpulver och salt i en skål.
4. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna i aquafaban. Häll i den smälta chokladen och blanda försiktigt.
5. Dela degen i 5 bitar. Rulla varje bit till en boll utan att klämma för mycket. Lägg varje boll i en cupcakesform och platta till lätt med fingrarna. Grädda i 15 minuter. Testa med en sticka – den ska vara helt torr när kakan är färdig.
6. Lägg jordgubbarna i en kastrull och koka ihop. Mixa med stavmixer till en fin jordgubbssylt.
7. Ta ut varje kaka ur sin form och skär av botten. Lägg tillbaka bottnarna i formarna och klicka på en stor sked jordgubbssylt. Lägg på överdelen.
8. Lägg upp bakelserna på assietter. Vispa kokosgrädden pösig med elvisp och fyll den i en spritspåse. Spritsa på kokosgrädden, dekorera med färska jordgubbar och choklad och garnera med resterande jordgubbssylt.

Ugnsrostade kikärter

Foto: Cornelia Schmidt

Gott snacks av avrunna kikärter.

1 burk kikärter
2 msk olivolja
2 msk lönnsirap
1 msk b-jäst
4 krm lökpulver
2 krm salt
2 krm paprikapulver
1 1/2 krm vitlökspulver

1. Sätt ugnen på 190 grader. Låt kikärterna rinna av i ett durkslag (spara vätskan om du t ex vill göra chokladbakelserna).
2. Blanda olivolja, lönnsirap, b-jäst och kryddorna i en skål. Häll i kikärterna och blanda väl.
3. Häll upp kikärterna på bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugnen 15-20 minuter tills de är krispiga. Låt svalna på plåten.

Pekankakor

Foto: Cornelia Schmidt

16 kakor

1 dl mandelsmör
1 1/2 dl rismjöl
5 msk kokossocker
3/4 dl mandelmjölk (eller annan växtbaserad mjölk)
1 tsk kanel (kan uteslutas)
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
16 pekannötter

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mixa allt utom pekannötterna i en matberedare till en jämn deg. Tillsätt lite mer mjöl om degen är för lös och lite mer mandelmjölk om den är för hård.
3. Rulla 16 små bollar och platta till dem lätt på en bakplåtspapperklädd plåt. Lägg en pekannöt på varje kaka och tryck till lätt.
4. Grädda i ugn ca 20 minuter.

Recepten är hämtade ur ”Happy cookies – nyttigt och gott” av Kersti Liljeqvist Zebeda, foto Cornelia Schmidt. Bokförlaget Arena.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons