Baka bröd – en god syssla i oroliga tider

Just nu är det antagligen många som har ett extra lager av mjöl hemma i köksskåpet. Så sätt igång att baka och njut både av den ljuvliga doften som sprids i hemmet och av det färska brödet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Smörgifflar

Klassiska kuvertbröd som är lika goda till middagen som till frukost. Det inkavlade smöret gör dem extra goda.

32 gifflar
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
13–14 dl vetemjöl special (780–840 g)
100 g rumsvarmt smör
Utbakning och pensling
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
Ev sesamfrön eller vallmofrön

1. Smula jästen i en bunke. Ljumma mjölken till 37 grader och häll ner i bunken.

2. Tillsätt socker, salt, vetemjöl och smör och arbeta ihop till en smidig deg som lätt lossnar från kanterna på bunken. Jäs degen till dubbel storlek, ca 30–40 minuter.

3. Dela degen i fyra lika stora delar. Dela sedan varje del i två delar.

4. Kavla delarna till runda plattor på ca 30 cm i diameter. Bred smör på en av rundlarna och lägg på den andra.

Annons
Annons

5. Sporra ut åtta tårtbitar. Rulla ihop från yttersidan in mot den smala spetsen. Lägg gifflarna med skarven nedåt på plåtar med bakplåtspapper.

6. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

7. Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt över frön. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter tills de är lika gyllene ovanpå som under.

8. Låt svalna på galler.

Filmjölkslimpa med aprikos

Aprikos och russin gör brödet saftigt och naturligt sött.

2 bröd

6 dl grahamsmjöl (360 g)
1 dl rågsikt (55 g)
2 dl fyrkornskross
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk
2 dl hackade torkade aprikoser
2 dl russin

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra två avlånga formar på 1 1/2 liter vardera.

2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt filmjölk, aprikoser och russin och arbeta snabbt ihop till en lös deg. Fördela degen i formarna.

3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme.

4. Låt bröden ligga kvar i formarna i 10 minuter innan de stjälps upp och får kallna på galler.

Mormors tekakor

Annons
Annons

Har man inget kakmått att stansa ut tekakorna med kan man använda en ren innerkruka för blommor.

Cirka 20 tekakor

1 dl havregryn (35 g)
5 dl vatten
50 g smör
1/2 dl ljus sirap
50 g jäst
9–10 dl rågsikt (500–550 g)
2 tsk salt

1. Blanda havregryn och 2 1/2 dl vatten i en kastrull, koka upp och sjud 1 minut. Smält smöret i gröten och blanda sedan ner resten av vattnet och sirapen. Låt svalna till 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke, tillsätt grötblandningen och rör tills jästen har löst upp sig.

3. Blanda i rågsikt och salt och arbeta ihop till en smidig deg som släpper från kanterna på bunken. Låt jäsa 30 minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite. Kavla ut degen så att den blir 1/2 cm tjock. Stansa ut rundlar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Pudra över mjöl och nagga tekakorna med en gaffel.

5. Låt jäsa under en handduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Grädda tekakorna mitt i ugnen 6–8 minuter tills de får en gyllene färg. Vill du ha extra mjuka tekakor kan du pensla dem med vatten direkt när de kommer ur ugnen.

Grytbröd

När man bakar bröd i en gryta får man en rejäl skorpa men ändå ett riktigt saftigt inkråm.

1 bröd
50 g jäst
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl honung
13 dl vetemjöl special (780 g)
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt

Annons
Annons

1. Smula ner jästen i en bunke. Ljumma vatten och mjölk till 37 grader.

2. Rör ut jästen med degvätskan. Tillsätt honung, mjöl, smör och salt och arbeta degen ca 5 minuter i maskin. Låt jäsa övertäckt i bunken i 30 minuter.

3. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och knåda till en rund boll. Strö ut mjöl på en bakduk, lägg degen mitt på och bädda in den i bakduken. Låt vila 30 minuter.

4. Värm ugnen till 250 grader och ställ in en tom gjutjärnsgryta med lock i ca 15 minuter tills den är riktigt varm.

5. Ta ut grytan ur ugnen. Strö lite mjöl i botten på den heta grytan och lägg försiktigt ner degen.

6. Lägg på locket och grädda i 25 minuter. Sänk värmen till 225 grader, ta av locket och grädda i ytterligare 15 minuter.

7. Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler.

Formfranska

Det här lättbakade brödet behöver bara jäsa en gång och passar perfekt att rosta.

2 bröd
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk honung
13 dl vetemjöl (780 g)
Ägg till pensling
Vallmofrön eller sesamfrön att strö över

1. Smula jästen i en bunke. Häll över det ljumna vattnet och mjölken och rör tills jästen har löst upp sig.

2. Tillsätt salt, honung och mjöl. Arbeta snabbt ihop till en deg.

3. Klä två formar på 1 1/2 liter med bakplåtspapper.

4. Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Forma varje deg till en limpa och lägg i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa i 60 minuter.

5. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Pensla med uppvispat ägg och strö på valfria frön.

7. Grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter tills bröden fått fin färg och har en innertemperatur på 98 grader.

8. Låt bröden svalna i formen och vänta med att skära upp dem tills de är helt kalla.

Recept och foto: Fredrik Nylén

Recepten är hämtade ur ”Matbröd – från tekakor och långpannebröd till fröknäcke och lingonlimpa” av Fredrik Nylén. Bokförlaget Semic.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons