X
Annons
X

Baile funk - förbjudna rytmer

Över hela världen juckar, böljar och svettas dansgolven till baile funk – utom i favelorna där genren har sina rötter. I säkerhetsmanin kring fotbolls-VM utgör Rios kulturarvsmärkta musik ett hot.

Kvällens dansfest är inställd. Lorrany Moura, 17 år, drar en djup suck utan att ta ögonen från mobilskärmen.

– Om något händer, typ att någon skjuter på soldaterna, då blir det ingen dansfest. Om inget händer kan det bli. De använder festerna som ett straff, säger hon och fortsätter knappa.

Funk-dansgruppen As Absolutas uppträder på Rocinha shantytown.

Bild 1 av 14

”Det vi gör är sensuellt, inte porrigt. Och till skillnad från många andra funkdansare har vi anständiga kläder”, säger dansaren Thais Araujo, till höger. Hon jobbar med Mr Catra (till vänster), en av de största funkartisterna som har spelat flera gånger i Sverige.

Foto: MARIZILDA CRUPPE Bild 2 av 14

Vandrarhemmen i Rio ordnar turistutflykter till ”äkta favela-fester” som är förhållandevis säkra, som Emoções i Rocinha.

Foto: MARIZILDA CRUPPE Bild 3 av 14

Förr hölls dansfester varje helg på huvudgatan i Complexo da Maré. Med militärens förbud av festerna följer en ekonomisk kris bland försäljare av öl och snabbmat, motorcykeltaxis, klädaffärer och skönhetssalonger.

Bild 4 av 14

Dansfestproducenterna Furacão 2000 förbereder högtalarsystemet i Favela do Rebu, som fortfarande kontrolleras av ett knarkgäng.

Foto: MARIZILDA CRUPPE Bild 5 av 14

Lorrany Moura, 17, får inte dansa. Det är ett straff, säger en av militärerna som förbjuder dansfester i hennes favela Complexo da Maré.

Foto: MARIZILDA CRUPPE Bild 6 av 14

Utländska turister njuter av Baile funk på Emoções nattklubb.

Foto: MARIZILDA CRUPPE Bild 7 av 14

Baile funken är hård, rytmisk och aggressiv. Texterna handlar oftast om antingen våldet i favelorna eller om sex, och dansen är ofta explicit sexuell.

Foto: MARIZILDA CRUPPE Bild 8 av 14

Claudia Seciliano har lyckats få tillstånd för tre dansfester i Complexo da Maré sedan militärens invasion i mars. Militären har alltid sista ordet om plats, och kan dra tillbaka tillståndet med kort varsel.

Foto: MARIZILDA CRUPPE Bild 9 av 14

MC Leonardo från favelan Rocinha skapade sig en väg ur fattigdomen genom sin musik. Han är ordförande i organisationen Apafunk, Funkens utövare och vänner, som driver opinion mot dansförbudet.

Foto: MARIZILDA CRUPPE Bild 10 av 14

Emoções i favelan Rocinha är en av få baile funk-klubbar som lyckas hålla öppet nästan varje söndag sedan polis och militär invaderade kåkstaden och slängde ut knarkgängen i september 2012.

Foto: MARIZILDA CRUPPE Bild 11 av 14

Soldater nattpatrullerar i Complexo da Maré.

Foto: MARIZILDA CRUPPE Bild 12 av 14

Konsert med Mr Catra på klubben 021 i Barra da Tijuca. Inträdet på klubben där Mr Catra spelar är 120 kronor.

Foto: MARIZILDA CRUPPE. Bild 13 av 14

Tjugo minuter sydväst om Rocinha, i Rios rikaste stadsdel Barra da Tijuca, har det aldrig varit förbjudet att dansa.

Foto: MARIZILDA CRUPPE Bild 14 av 14
Annons
X
Annons
X
Annons
X