”Bah Kuhnkes strävan efter mångfald leder till enfald”

”Varför kan inte Skokloster få vara den barockpärla det är?” frågar Ola Wong i en text om den kultursyn som han menar genomsyrar svenska kulturinstitutioner.
”Varför kan inte Skokloster få vara den barockpärla det är?” frågar Ola Wong i en text om den kultursyn som han menar genomsyrar svenska kulturinstitutioner. Foto: Jens Mohr/Skoklosters slott/ Anders Ahlgren

Varför ska Historiska museet ägna sig åt min identitet och dagens Sverige? Borde man inte i stället koncentrera sig på de tio miljoner föremål från Sveriges historia man har att förvalta? Det frågar sig Ola Wong, som ser en kultur som blir allt mer ideologiskt lydig.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den som följt kulturarvsdebatten de senaste veckorna kan förledas att tro att den bara handlar om Världskulturmuseerna. Så är inte fallet. Miljöpartistisk kultursyn genomsyrar till stor del Sveriges kulturinstitutioner.

”Jag har aldrig gett order om att museerna ska syssla med normpolitik”, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Och hon har mycket riktigt inte skrivit en order med just de orden. Det vore ministerstyre.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons