Annons

Badrumsresan ­- så har det utvecklats i hemmen

Ifö Sense.
Ifö Sense. Foto: IFÖ

Från skrubbning och tvätt på gården till spa och bubbelbad. Badrummet i Sverige har haft en fascinerande historia och en spännande utveckling. Så gick det älskade rummet från att vara ute i kylan till att komma in i värmen.

Ifö Sense.

Ifö Sense.

Foto: IFÖ

Tidigt 1900-tal – hygienutveckling och gemensam gårdstvättning

I början av 1900-talet var bostäder i Sverige små och standarden allt annat än god. Att tvätta hela kroppen var en ovanlighet och de dagliga behoven uträttades ofta på gemensamma utedass på gården. De som hade det lite bättre ställt kunde få vatten inburet i hemmet för tvättning. Vändningen i Sverige kom 1928 när statsministern annonserade att alla skulle ha rätt till en god bostad i Sverige. Och redan på Stockholmsutställningen 1930 presenterades nya praktiska och bekväma bostäder, alla med tillhörande badrum inomhus. Men det skulle dröja fram till 1950-talet innan det blev vardag för gemene svensk i hemmet. 

1950 – badrummet flyttar in i hemmen

De första badrummen var små, riktigt små. Bostadsstyrelsens norm var bara 2,5 kvadratmeter för ett badrum. Tillsammans med speciella bostadslån för de som bodde på landet blev det äntligen möjligt för många att skaffa badrum inomhus. Under 1960-talet blomstrade miljonprogrammet i Sverige, något som höjde standarden för många. Det lade också grunden till en ny estetik i våra badrum. Nu introducerades färg och plast och nya material i badrummen samtidigt som ytorna ökade.

Ifö Sense.

Ifö Sense.

Foto: IFÖ
Ifö Sense. Foto: IFÖ

1970-1990 dusch, bastu och bubbelbad

Under 70-talet hade de flesta hushåll anslutits till avloppsnätet och de sista omoderna husen fick till slut badrum. Många skaffade dusch och duschkabinen blev populär, i villorna blev bastun en trend. Under 1980-talet började badrummen närma sig de moderna badrum vi ser i dag. De växte och förvandlades från en plats enbart till för att uträtta sina behov på, till en plats för avslappning med bubbelbad och mys.

Hur ser det ut i våra moderna hem?

Idag är våra badrum en statusmarkör som gärna visas upp och vi lägger ner både tid och pengar på att göra dem personliga. Ifö Sense är Ifös mest flexibla möbelserie någonsin och ger dig möjlighet att designa ditt badrum som du vill ha det. Ledorden i serien har varit flexibilitet och kvalitet för att det moderna badrummet ska vara en plats att trivas på. Flexibiliteten visar sig i det breda sortimentet av skåp i olika färger, bredder och djup för både det lilla och det stora badrummet. Serien kompletteras med belysning, spegelskåp, olika handfatsmodeller och en serie designade handtag. Med Ifö Sense blir det enkelt att sätta din personliga prägel när du renoverar eller bygger nytt.

Annons
Detta är en annons från Ifö, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.