Annons
X
Annons
X

Badhusockupanter lyftes ut

Polisen gick på onsdagsmorgonen in i Aspuddsbadet i södra Stockholm och lyfte ut tre ockupanter. Politiker har beslutat att badet ska rivas, men sedan 57 dagar tillbaka har en aktionsgrupp bestående av boende i området ockuperat badhuset i hopp om att stoppa planerna.

Av TT
(uppdaterad)

– Vi har hämtat ut tre personer som är medtagna till förhör och tömt lokalen. Det finns ett åklagarbeslut om att lokalen ska återlämnas till dess lagliga ägare, alltså idrottsförvaltningen, säger Karin Solberg på Söderortspolisen till TT.

Enligt henne har allt gått lugnt till. Men Ola Schubert, talesperson för aktionsgruppen Rädda Aspuddsbadet, är upprörd.

– Jag är mållös. Vi har försökt ha en diskussion med politikerna i två års tid och ingen har gjort sig besväret att kontakta oss. Vi har haft en dialog med polisen sedan första dagen, och ingen har sagt att den dialogen är avbruten. Det här är som en smäll på käften.

Annons
X

Vid åttatiden på morgonen var omkring 100 meter av gatan utanför Aspuddsbadet avspärrad. Avspärrningen bevakades av ett tiotal poliser och runt dem hade den aktionsgrupp som arbetat för att rädda badet samlats.

– De kom klockan sex. Jag fick ett samtal: Nu är polisen här. Sedan har vi försökt få hit så många som möjligt, säger Ola Schubert.

Enligt honom tog polisen sig in via taket för att komma åt de tre personer som befann sig i badhuset över natten. Personerna har förts i väg i polisbil. Han säger att allt tycks ha gått lugnt till.

– Jag tycker att vi har gjort allt för att få till stånd en dialog med politikerna utan att lyckas. Vi är fruktansvärt upprörda denna morgon, säger Ola Schubert.

Så sent som i helgen arrangerades en stödfestival, som enligt arrangörerna lockade hundratals människor till badhuset.

– Det är viktigt att det får finnas lokala mötesplatser, att allt bara inte blir sovstäder, säger Iva Troj, en av dem som engagerat sig i badets överlevnad.

Kommunen står uppenbarligen i begrepp att stänga av vattnet i fastigheten, eftersom en bil från Stockholm Vatten står parkerad utanför badhuset.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X