Annons

Öns bad myllrar av fällor – men belöningen är sagolik

Daimarus onsen bjuder på rustik timmerinredning och vatten mjölkigt av mineraler. Kanairos utomhusdel bjuder på mängder av pooler.
Daimarus onsen bjuder på rustik timmerinredning och vatten mjölkigt av mineraler. Kanairos utomhusdel bjuder på mängder av pooler. Foto: Sharyn Cairns

Tappa tvättlappen är det värsta felsteget du kan göra. Det gäller att ha koll på etiketten för de fascinerande badritualerna kring japanska Ōitas varma källor.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 6

Templet Rakan-ji är känt för sina 400 små Buddhafigurer i sten, alla huggna av en och samma munk.

Foto: Sharyn CairnsBild 2 av 6

Anspråkslös elegans på ryokan Hachimen-zan.

Foto: Sharyn CairnsBild 3 av 6

Takimoto Hosui är abbot vid templet Fukoji. Samhället Hida kallas ofta för lilla Kyoto.

Foto: Sharyn CairnsBild 4 av 6

En god start på en lång vandringsdag. Utsökta frukostkorgar på Yanagiya Inn.

Foto: Sharyn CairnsBild 5 av 6

Beppus stadskuliss är full av lufthål och ventiler för ånga. Staden har över 2 000 onsen-bad.

Foto: Sharyn CairnsBild 6 av 6

Det finns många goda skäl att besöka Ōita. Arkitekturen. Bambun. För att smaka på den ovanliga citrusfrukten kabosu. Men de flesta reser hit för de varma källornas skull. Prefekturen – som ligger i det nordöstra hörnet av ön Kyushu, den sydligaste av Japans fyra huvudöar – är berömd för sin geotermiska aktivitet. Således erbjuder de flesta av landsbygdens ryokans (traditionella japanska värdshus med anor från 700-talet) bad i heta källor, så kallade onsen.

Låt mig inleda med ett par exempel. Staden Beppu på östkusten har inte bara två tusen onsen utan även sju jigokus, ”helveten”, ur vilka det väller kokande grått, koboltblått och rostrött vatten. Näst efter amerikanska nationalparken Yellowstone sägs det vara den plats i världen som har störst vattenflöde.

Annons
Annons
Annons